Annons
Nyheter

Regeringen vill att fler organ doneras

Politik • Publicerad 8 november 2020
Socialminister Lena Hallengren vill att fler ska donera sina organ. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren vill att fler ska donera sina organ. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

"Medicinska insatser" för att bevara organ för donationer ska få göras på personer som fortfarande lever, och anhöriga ska inte längre kunna förbjuda organdonation när den möjliga donatorns inställning är okänd. Det föreslår regeringen.

"Antalet donationer är högre än någonsin i Sverige och har ökat över tid, men det råder fortfarande brist på organ. Många som väntar på transplantation får vänta alltför länge. Regeringen vill möjliggöra för fler donationer och lägger nu fram flera förslag för att bidra till det", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen vill att lagändringarna ska träda i kraft från och med 1 juli 2021. Dessutom får Socialstyrelsen i uppdrag att analysera vilka förslag som skulle kunna bidra till fler organdonationer, ett uppdrag som ska redovisas i juni 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons