GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Region Värmland krävs på upphandlingsböter

Ekonomi • Publicerad 23 juni 2022
Konkurrensverket vill att Region Värmland ska betala böter efter en upphandling. Arkivbild.
Konkurrensverket vill att Region Värmland ska betala böter efter en upphandling. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När Region Värmland slöt avtal med olika leverantörer för att ge presentkort till medarbetare blev det fel. I alla fall enligt Konkurrensverket som nu kräver att regionen ska betala 1 290 000 kronor i upphandlingsskadeavgift, en slags böter, för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Regionen beslutade att ge sina medarbetare ett presentkort med ett värde om 2 000 kronor per anställd. I augusti 2021 slöts därför avtal om presentkort med sju olika leverantörer.

Men regionen skulle, enligt verket, ha annonserat upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling, så att fler leverantörer kunde ha lämnat bud.

De olika avtalen i upphandlingen har ett sammanlagt värde av drygt 18 miljoner kronor.

Det blir nu förvaltningsrätten i Karlstad som ska avgöra om den notan ska kryddas med ytterligare nära 1,3 miljoner kronor i form av böter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.