Annons
Nyheter

Sverige fortsätter använda Astra Zeneca-vaccin

Läkemedelsverket trycker i motsats till en lång rad andra länder inte på pausknappen för Astra Zenecas vaccin.
Flera svenska regioner framhåller samtidigt att det nationella vaccinmålet inte kommer att kunna uppnås – men ännu har regeringen inte ändrat målet.
Vaccin • Publicerad 15 mars 2021
Läkemedelsverket stoppar inte fortsatt vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
Läkemedelsverket stoppar inte fortsatt vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett flertal länder i Europa beslutade på måndagen att tills vidare stoppa användningen av Astra Zenecas vaccin. Men Läkemedelsverket fortsätter i den motsatta riktningen.

Ännu har verket inte beslutat att stoppa användningen av vaccinet, klargör myndigheten för TT på måndagskvällen.

Annons

Bland andra Tyskland, Frankrike och Italien beslutade att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin på grund av misstankar om att det kan orsaka blodproppar.

Möte på tisdagen

Sedan slutet av förra veckan utreder Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, tillsammans med bland andra Läkemedelsverket, rapporter om misstänkta biverkningar av vaccinet.

"Under tisdagen kommer EMA:s säkerhetskommitté PRAC att ha ett möte för att diskutera tillgängliga data och under torsdagen är ytterligare ett PRAC-möte inbokat för att konkludera angående tillgänglig information och om åtgärder behöver vidtas.", skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Verkets pressavdelning bekräftar att användningen av vaccinet fortsätter i Sverige, och uppger på TT:s fråga att den tillförordnade generaldirektören inte har möjlighet att kommentera beskedet.

TT söker också socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar.

Företaget har hittills pekat på egna analyser som enligt Astra Zeneca visar att någon sådan förhöjd risk inte finns.

"Är kört"

Sveriges nationella vaccinmål säger att alla vuxna ska ha vaccinerats med två doser under första halvåret 2021.

Men så blir det inte i Region Gävleborg.

– Det är kört, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i regionen till SVT Nyheter Gävleborg.

I förra veckan stod det klart att Astra Zeneca endast levererar hälften av de vaccindoser som utlovats till EU under de närmaste månaderna.

Annons

Uppgiften har fått vaccinsamordnare i flera regioner att flagga för att det nationella vaccinmålet därmed är ouppnåeligt.

– Med beskedet som kom i fredags så måste man säga att det är kört, säger Tina Mansson Söderlund.

Stoppats av exportförbud

Anledningen till de förlorade doserna är att planerade leveranser från USA, Storbritannien och Indien stoppats av exportförbud. För Sveriges del innebär det, stod det klart i fredags, ett tapp på 3,3 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin.

– Det påverkar oss rätt så mycket. När man säger att man får hälften så mycket så får man bara hälften så mycket av det som redan var reducerat, säger Söderlund.

Också i Jämtland sviker hoppet. Som prognosen ser ut just nu klarar inte regionen målet, konstaterar vaccinsamordnaren Cornelia Orhagen Brusmark, enligt Sveriges Radio P4 Jämtland.

Sedan tidigare har bland andra regionerna Stockholm, Skåne, Halland och Dalarna sagt att målet blir svårt att nå.

Lena Hallengren har inte officiellt satt något nytt mål för vaccineringarna. Hon ska på tisdagen frågas ut i riksdagens socialutskott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons