Regnen fyllde på grundvattnet
I västra Svealand och nordvästra Götaland råder ingen vattenbrist. Den här veckan har de små grundvattenmagasinen fyllts på till över det normala för årstiden, enligt siffror från Sveriges geologiska undersökning (SGU).
– Vi har fått en återhämtning där på grund av nederbörd, säger Anna-Klara Elenström, hydrogeolog på SGU.
I Norrland är dock nivåerna under eller mycket under det normala i de små grundvattenmagasinen, som försörjer enskilda fastigheter och mindre orter. Detsamma gäller södra Götaland inklusive Öland och Gotland.
Men det anses inte vara alarmerande.
– Nederbörden tas ofta upp av växtlighet eller avdunstar i värmen. Man kan räkna med låg grundvattennivå under sommaren vid en varm sommar, och förhoppningsvis stabiliseras det under hösten.
Någon omfattande torka är enligt prognosen inte heller att vänta.
– Vid normal nederbörd ser det ungefär oförändrat ut 30 dagar framåt. Vid torrt väder så är det väldigt låga nivåer i Norrland och Götaland. I östra och västra Svealand är nivåerna nära det normala, säger Anna-Klara Elenström.
För att spara på vatten kan man duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning.
.
Fakta: Grundvattnet vecka 31
I de små grundvattenmagasinen, som används för vattenförsörjning till enskilda fastigheter och på mindre orter, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Norrland och delar av Götaland.
I västra delarna av Svealand är nivåerna över det normala.
I de stora grundvattenmagasinen, som generellt används för kommunal vattenförsörjning, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Götaland och östra Svealand, samt i vissa delar av södra Götaland.
I norra Norrlands kustland är nivåerna mycket över det normala.
På Gotland och Öland är nivåerna i både små och stora grundvattenmagasin under eller mycket under normala nivåer för årstiden.
Gränssnittet för normala nivåer görs genom att beräkna nivåerna från mätningarnas början på 60-talet fram till föregående år.
Källa: Sveriges geologiska undersökning