GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekorddyr mjölk ger högre glasspriser

Inflationen slår mot allt, även den av sommarsvensken älskade glassen.
Enligt Matpriskollens snittpriser är exempelvis storsäljarna Magnum mandel från GB Glace i år 13 procent dyrare. Piggelin-priset har gått upp med 24 procent.
Privatekonomi • Publicerad fredag 07:00
Glass blir som mycket annat dyrare. Mest stiger pinnglassen Piggelin i pris, enligt Matpriskollens siffror.
Glass blir som mycket annat dyrare. Mest stiger pinnglassen Piggelin i pris, enligt Matpriskollens siffror.Foto: Jessica Gow/TT

Tillverkaren Sia Glass har under 2022 gjort två prishöjningar och ytterligare en kan vara att vänta. Men sommarens priser på Sias styckglass har inte stigit avsevärt i jämförelse med tidigare år, säger vd Stefan Carlsson.

– Det är ett antal produkter, lite drygt hälften, som vi har höjt med max en krona.

– Exempelvis Storstrut, som är en storsäljare, kostade 26 kronor och det rekommenderade priset i år är 27 kronor, fortsätter han.

Det är dyrt för glasstillverkarna att driva sina fabriker just nu. Orsaken är att priserna på energi och råvaror stigit på bred front.

Rekorddyr mjölk

Den genomsnittliga prisökningen för mjölk och grädde ökade enligt SCB:s siffror med drygt nio respektive knappt fem procent i april i år, jämfört med samma period förra året.

– Många råvaror har gått upp ganska kraftigt i pris, allt från mjölken till plastemballage, säger Sia-vd:n.

I juni rekordhöjde Arla mjölkpriset till bönderna för att kompensera för ökade kostnader på gårdarna. Efter höjningen är Arlas så kallade a contopris för konventionell mjölk 557,9 öre per kilo och 619,4 öre för ekologisk mjölk, högre priser än någonsin, skriver Arla i ett pressmeddelande.

"Mjölkböndernas marginaler är små och de senaste månaderna har inneburit enorma kostnadsökningar för bränsle och energi. Men också för handelsgödsel och andra insatsvaror", säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström i pressmeddelandet.

Priserna på plastmaterial, exempelvis plastemballage, som används till varor som säljs i dagligvaruhandeln har också ökat mycket, uppger Stefan Carlsson.

Värre än väntat

I februari gjorde Sia Glass en första prishöjning, vilket man trodde skulle räcka för att täcka upp för ökade kostnader, uppger Carlsson, men så blev det inte.

– Ganska tätt inpå gjordes en prishöjning till, säger han.

Nu överväger man om ytterligare en prishöjning behöver göras. Den kommer däremot inte påverka priset på styckvaror utan sådana som säljs inom dagligvaruhandeln.

Tillfälligt stopp för Twister

På grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina stoppade glassjätten GB Glace all import och export från Ryssland i våras. Det har också tillfälligt satt stopp för försäljningen av den populära glassen Twister Spirello på den svenska marknaden, då den tillverkats i Ryssland.

"Vi arbetar aktivt med att hitta alternativa tillverkningsmöjligheter", skriver Sandhya Forselius, kommunikationsansvarig på Unilever, som äger GB Glace, i ett mejl till TT.

Så dyra är årets glassar

GB Glace Piggelin: Kostar nu tio kronor (åtta kronor 2021) och är därmed 24 procent dyrare.

Magnum mandel och Magnum classic: Kostar nu 27 kronor (24 kronor 2021) och är därmed 13 procent dyrare.

GB Glace Daimstrut: Kostar nu 28 kronor (25 kronor 2021) och är därmed 12 procent dyrare.

Marabou apelsinkrokant: Kostar nu 28 kronor (25 kronor 2021) och är därmed 12 procent dyrare.

GB Glace Sandwich, Nogger och 88:an: Kostar nu 20 kronor (18 kronor 2021) och är därmed 11 procent dyrare.

Solero exotic: Kostar nu 22 kronor (20 kronor 2021) och är därmed 9 procent dyrare.

Sia laktos- och glutenfria Juni-strut: Kostar nu 24 kronor (22 kronor 2021) och är därmed 9 procent dyrare.

Sia Glassbåt: Kostar nu 19 kronor (18 kronor 2021) och är därmed 6 procent dyrare.

Triumf Storstrut: Kostar 26 kronor (25 kronor 2021) och är därmed 4 procent dyrare.

Sia Knäckstrut och Storstrut: Kostar nu 27 kronor (26 kronor 2021) och är därmed 4 procent dyrare.

Geisha glasstrut: Priset är oförändrat jämfört med 2021, glassen kostar 24 kronor.

Dessa styckglasspriser är genomsnittliga priser baserade på de som syns i alla butiker i Sverige, exklusive kiosker. Glasstillverkarna sätter rekommenderade priser men för återförsäljarna gäller fri prissättning.

Källa: Matpriskollen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.