GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekordfå kryss på valsedlarna

Politik • Publicerad 21 september 2022
Bara två kandidater lyckades kryssa in sig i riksdagen i årets val. Arkivbild.
Bara två kandidater lyckades kryssa in sig i riksdagen i årets val. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I årets val var det bara två kandidater som kryssade in sig i riksdagen: Camilla Brunsberg (M) och Nadja Awad (V) – vilket är rekordfå, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån har andelen personkryss dalat genom åren. För 20 år sedan var siffran 26 procent, i förra valet 24 procent – i årets val 22,5 procent, enligt radion.

Men skillnaderna mellan partierna är också stora. Sverigedemokraterna har flest med 32,3 procent personröster. Lägst andel hade Liberalerna respektive Socialdemokraterna som båda hamnade strax under 17 procent.

– Är man i en stor valkrets som Stockholm är det väldigt svårt för en enskild riksdagsledamot att kunna bryta sig förbi de översta namnen – för det är de som tar alla kryss. Det är lättare helt enkelt i små valkretsar, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.