Annons
Nyheter

Rekordmånga migranter trotsar farlig djungel

Centralamerika • Publicerad 1 augusti 2023
Hundratusentals migranter reser via den farliga djungelleden i hopp om att nå USA. Arkivbild.
Hundratusentals migranter reser via den farliga djungelleden i hopp om att nå USA. Arkivbild.Foto: Ivan Valencia/AP/TT
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Dariéngapet.
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Dariéngapet.Foto: Anders Humlebo

Hittills i år har nästan 250 000 migranter korsat Dariéngapet, den farliga djungelleden mellan Colombia och Panama, enligt panamanska myndigheters statistik. Det är ungefär lika många, om inte fler, som passerade under hela förra året.

Om takten i migrationen håller i sig kan så många som 400 000 migranter ha passerat landtungan som förbinder Syd- och Centralamerika vid årets slut, uppskattar FN.

Annons

Dariéngapet är en svårtillgänglig region täckt av regnskog, träskområden och berg. Förutom att terrängen är mycket svår blir många migranter, men även en del turister, offer för brott när de passerar.

De flesta migranter som tar sig igenom området kommer från Venezuela. Även människor från Asien och Afrika reser till Sydamerika och tar sig till Dariéngapet i hopp om att nå USA.

21 procent av de som tagit sig igenom området i år har varit barn eller ungdomar, enligt Panamas migrationsmyndighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons