Annons
Nyheter

Rekordökning av covidlarm på arbetsplatser

Antalet coronelaterade ärenden till Arbetsmiljöverket har skjutit i höjden dramatiskt de senaste veckorna. Sedan årsskiftet har det inkommit nästan 10 000 larm – en fördubbling jämfört med hela 2020.
Arbete • Publicerad 12 mars 2021
Olika aktörer inom kollektivtrafiken har anmält flera coronarelaterade ärenden den senaste tiden till Arbetsmiljöverket. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Under den senaste tiden har det inkommit omkring 1 500 ärenden varje vecka till Arbetsmiljöverket med anmälningar om allvarliga tillbud kopplat till corona.

Siffrorna är unika då de är de högsta veckosiffrorna som registrerats sedan coronapandemin bröt ut i Sverige i mars förra året. Enligt Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, är en förklaring till uppgången att allt fler arbetsgivare förstått att man omfattas.

Annons

– Vi har förstått att många företag tolkat det som att det är endast inom vård och omsorg som man ska anmäla om exponering skett utifrån coronasmitta. Har det skett en exponering av covid-19 ska det anmälas oavsett vilken verksamhet det handlar om, säger hon.

Vanligt inom skolmiljö

Förutom vård och omsorg är merparten av anmälningar kopplade till skolmiljön. Men även livsmedelshandel och kollektivtrafik är vanliga.

– Inom skola och förskola har vi sett en markant ökning. Även inom offentlig förvaltning som socialtjänst och handel (har vi sett en ökning), även om vård och omsorg dock fortfarande är den dominerande, säger Ulrika Scholander.

TT har begärt ut ett flertal av de inkomna ärendena. Där finns bland annat anmälningar från olika aktörer inom kollektivtrafiken där man anser att bland annat busschaufförer utsätts för smittorisk vid kontakt med skyddsglas som satts upp i bussen.

Gravida oroas

Ett flertal fall handlar också om gravida medarbetare inom olika skolverksamheter som uttryckt oro för att ha blivit smittade på jobbet.

Det finns tydliga utmaningar, poängterar Ulrika Scholander:

– På en arbetsplats under en pandemi då det är en allmän smittspridning kan det vara svårt att veta om en arbetstagare blivit exponerad på arbetsplatsen eller inte. Här är det viktigt att arbetsgivare utreder när man misstänker att det skett en sådan, men framför allt är det viktigt att arbeta med förebyggande åtgärder så att arbetstagare inte riskerar exponering av smitta i arbetet.

– Vi har självklart förståelse att ett virus inte syns och att vi har en allmän smittspridning. Men då är det bättre att som arbetsgivare tänka att man anmäler en gång för mycket än för lite.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons