Annons
Nyheter

Rekordvarm vår i Spanien

Spanien har uppmätt sin varmaste vår sedan man började mäta, och den näst torraste.
Spanien • Publicerad 8 juni 2023
Torr, sprucken jord i reservoaren Sau norr om Barcelona i mars. Arkivbild.
Torr, sprucken jord i reservoaren Sau norr om Barcelona i mars. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Medeltemperaturen låg på 14,2 grader, vilket är 1,8 grader mer än normalt enligt statistik från den statliga vädermyndigheten Aemet.

Sent i april drabbades Spanien av en omfattande värmebölja med temperaturer som på sina ställen låg 20 grader över det normala för årstiden, något nätverket World Weather Attribution (WWA), vars forskare studerar samband mellan väder och klimatförändringar, kallar exceptionellt.

Annons

Värmen i kombination med uteblivet regn förvärrar landets långvariga torka. Spaniens vattenreserver är nu nere på 47,4 procent av sin kapacitet.

Rubén Del Campo, talesperson för Aemet, pekar på att värmen får effekter för landets ekosystem.

– Yttemperaturerna 2022 var de högsta sedan 1940, säger han vid en presskonferens och varnar för att det hotar redan utsatt marint liv.

Situationen i inlandet ser inte bättre ut.

– De här höga temperaturerna får följder för såväl människors hälsa som ekosystem i och med en förhöjd risk för skogsbränder.

I maj fattades beslut om ett stödpaket på 2,2 miljarder euro för att lindra förlusterna för jordbruket i den svåra torkans spår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons