Annons
Nyheter

Rektor kritiseras för värdeord om högerparti

Skola • Publicerad 8 mars 2021
Ett litet parti på högerkanten anmälde en skola i Västsverige som det menar hade motarbetat dess besök. Arkivbild.
Ett litet parti på högerkanten anmälde en skola i Västsverige som det menar hade motarbetat dess besök. Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

Medlemmar ur ett litet parti långt ut på högerkanten besökte en gymnasieskola i Västsverige i november. Inför det skrev skolans rektor i ett mejl till eleverna att skolan inte stod bakom besöket. I mejlet kallades partiet både högerextremt och rasistiskt, skriver Borås Tidning.

Partiet anmälde sedan rektorn till Justitieombudsmannen (JO) och hävdade att hon och skolan utan grund hade motarbetat deras besök. JO har i sin tur bett bildningsnämnden att yttra sig om händelsen och nämnden svarar att skolan inte har brutit mot några regler. Däremot gör man bedömningen att det var olämpligt av rektorn att använda värdeord som "högerextremt " och "rasistiskt".

– Jag kan hålla med om att de kan tolkas som värderande, men jag använde dem i ett beskrivande syfte, säger rektorn till BT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons