Annons
Nyheter

Riksbanken: Företagens kostnader rusar

Ekonomi • Publicerad 2 november 2022
Riksbankens företagsundersökning visar att konjunkturen saktar in. Arkivbild.
Riksbankens företagsundersökning visar att konjunkturen saktar in. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Det kommer allt fler tecken på att efterfrågan börjar vika, även om konjunkturen fortfarande är god. Det är slutsatser från Riksbankens företagsundersökning, en enkät som går ut till svenska storföretag.

Undersökningen visar att företagens kostnader har fortsatt att öka och att de därför höjer priserna mer och oftare än normalt. Något de också planerar att fortsätta med det kommande året.

Annons

Industriföretagen är mest nöjda med konjunkturen, medan delar av handeln upplever att efterfrågan redan nu är svag. I byggbranschen är produktionstakten hög, men orderingången för nya bostäder har tydligt bromsat in.

Energipriserna pekas ut som den största riskfaktorn för företagen.

Undersökningen genomfördes under perioden 20–30 september och besvarades av representanter från 39 företag och nio arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons