Annons
Nyheter

Riksdagen kan snabbhöja lån för covidvaccin

För att ha nog med pengar för att köpa in vaccin ska Folkhälsomyndighetens låneram mer än dubblas, till 4,5 miljarder. Det ska ske genom snabbhantering i riksdagens finansutskott.
Coronaviruset • Publicerad 11 november 2020
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.s
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.sFoto: Henrik Montgomery/TT

Utvecklingen av vaccin mot covid-19 går snabbt och regeringar världen över förbereder sig för att kunna handla direkt när det blir tillgängligt.

– Vi måste skjuta till mer pengar så att Folkhälsomyndigheten kan ingå avtal med vaccinproducenter. Från riksdagens sida behöver vi gå in och höja myndighetens låneram till 4,5 miljarder både i år och nästa år, säger Åsa Westlund, ordförande (S) i finansutskottet.

Annons

Ramen är nu 2 miljarder.

Därför föreslås utskottet nu, i samråd med regeringen och dess samarbetspartier, att snabbehandla en låneramshöjning. Den normala vägen är att ett formellt förslag kommer från regeringen men för att vinna tid ska utskottet ta upp det direkt, som ett initiativ. Det gör att det kan behandlas i år.

– Vi har beredning i morgon (torsdag) och justerar nästa vecka, säger Westlund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons