Annons
Nyheter

Riksdagen laddar för eldebatt

Ekonomi • Publicerad 2 mars 2021
Energiminister Anders Ygeman (S) ska försvara regeringen när riksdagen ordnar debatt om Sveriges elförsörjning och effektbrist i södra Sverige. Arkivbild.
Energiminister Anders Ygeman (S) ska försvara regeringen när riksdagen ordnar debatt om Sveriges elförsörjning och effektbrist i södra Sverige. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagen ordnar en särskild debatt om den svenska elförsörjningen den 5 mars.

Det sker efter en begäran av Sverigedemokraterna. Bakgrunden är den återuppväckta diskussionen om tillgången på el och brist på effekt, framförallt i den södra delen av landet. Det handlar om till exempel kalla vinterdagar eller stekheta och vindstilla sommardagar, tillfällen då vindkraft inte kan vara med och täcka behov samtidigt som två kärnreaktorer i Ringhals har avvecklats.

Även om Sverige sett över året har ett elöverskott, finns det problem med överföring av el från de norra till de södra delarna, något som också påverkar möjligheterna att etablera nya industrier eller bygga ut städer. För regeringen deltar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons