Annons
Nyheter

Riksrevisionen: Se över lönegarantin

En granskning av Riksrevisionen pekar mot att fusket med den statliga lönegarantin uppgår till 100–150 miljoner kronor varje år. Riksrevisionen uppmanar nu regeringen att se över hela systemet.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2022
Riksrevisionen har granskat den statliga lönegarantin efter återkommande rapporter om fusk. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Lönegarantin är en ersättning som staten kan betala ut till anställda i företag som gått i konkurs.

Utgifterna för lönegarantin uppgick till tre miljarder kronor 2020.

Annons

Riksrevisionen har efter återkommande rapporter om bedrägeri samkört Skatteverkets register över löner med länsstyrelsernas utbetalningar.

Granskningen visar att 7 procent av lönegarantimottagarna saknar redovisad lön från aktuell arbetsgivare, att 9 procent får mer i lönegaranti än vad de fått i lön under minst ett år innan konkursen och att 3 procent fått kraftiga löneförhöjningar precis före konkursen.

Den sammantagna bedömningen är att 6–9 procent av utgifterna är felaktiga.

Enligt Riksrevisionen är nuvarande system – som varit det samma sedan 1992 – svårt att skydda mot missbruk.

"Tydliga indikationer på missbruk samt bristen på övergripande ansvar, analys och uppföljning gör att systemet behöver reformeras i grunden. Ett bra första steg är att samla ansvaret hos en myndighet med tillgång till de register som behövs för en effektiv kontroll av lönegarantin", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons