Annons
Nyheter

Risk för El Nino-priser på chokladen

Kakaoodlarna i Västafrika har precis inlett arbetet med den största av de två årliga skörderna. De stora chokladtillverkarna – som amerikanska Hershey och schweiziska Lindt & Spruengli – har inför den nya kakaosäsongen varnat för att det kan bli prishöjningar framöver.
Ekonomi • Publicerad 30 september 2023
El Nino kan göra chokladen dyrare, då den riskerar att med regn och sjukdomar bland plantorna reducera kakaoskörden kraftigt. Arkivbild
El Nino kan göra chokladen dyrare, då den riskerar att med regn och sjukdomar bland plantorna reducera kakaoskörden kraftigt. ArkivbildFoto: Diomande Bleblonde AP/TT

Stora underleverantörer i branschen – som råvarumäklaren Cargill och den schweiziska chokladbjässen Barry Callebout har också flaggat för ett tryck uppåt på priserna och minskad försäljning.

Världsmarknadspriset på kakao har förvisso backat något från toppnoteringen för i år på nästan 3 800 dollar per ton kakao för två veckor sedan. Men på ett år är priset fortfarande upp med 48 procent, till 3 418 dollar per ton.

Annons

Riskerna för nya bakslag med skörden ses som stora, då väderfenomenet El Nino skapar ogynnsamma förhållanden för kakaoplantorna. Det regnar för mycket och det finns rapporter om sjukdomar som härjar bland kakaoplantorna i de två stora producentländerna: Elfenbenskusten och Ghana – som tillsammans står för två tredjedelar av det totala kakaoutbudet på världsmarknaden.

I somras kom en prognos som visade att årets stora skörd till följd av problemen kan bli 20 procent mindre än fjolårets.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons