Annons
Nyheter

Rökförbud kan blir verklighet även på Katedralskolan

Efter beslutet om totalt rökförbud på Kungsmadskolan i Växjö har frågan blivit aktuell även på Katedral. På intranätet förs en diskussion om att lärarnas rökrum ska försvinna. Nu har elevrådet tagit tag i frågan och på fredag ska ombud från alla klasser få säga sitt.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2006
Hampus Ericsson (t v) och Mikäl von Schantz sitter utanför Katedrals huvudentré och röker. De är emot ett totalt rökförbud. "Det är jobbigt att gå i skolan om man inte får röka," säger Mikäl. Foto: Stefan Nilsson
Hampus Ericsson (t v) och Mikäl von Schantz sitter utanför Katedrals huvudentré och röker. De är emot ett totalt rökförbud. "Det är jobbigt att gå i skolan om man inte får röka," säger Mikäl. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Efter fredagens möte med alla klassombud tar elevrådet ställning: Om majoriteten vill att elevrådet ska verka för ett totalt rökförbud bland elever och lärare på skolan så gör rådet det.

- Vi är inte rädda för att ta en konflikt om det behövs, säger ordförande Erik Salvén.

Annons

Starka känslor

Som det är nu har Katedralskolan ett rökrum för personalen men sedan fyra fem år tillbaka är det förbjudet för elever att röka på skolområdet, något som inte följs. På bänkarna vid huvudentrén sitter ett gäng elever och röker i vårsolen.

- Om det blir rökförbud så byter jag skola, det skulle aldrig fungera med ett förbud, säger Mikäl von Schantz.

- Det är ett dumt förslag, det är upp till varje individ om man vill röka, säger Hampus Ericsson.

Elevrådets Erik Salvén tror också att ett eventuellt totalförbud skulle röra upp starka känslor. Men han och Anna

Johansson tror att ett förbud skulle drabba lärarna hårdast.

- Skolan är ju en arbetsplats för många anställda, säger

Anna Johansson.

"Inte en stor fråga"

Om det ska bli ett förbud för skolpersonalen att röka vill rektor Yngve Filipsson att ett beslut tas centralt för Växjös alla kommunala gymnasieskolor.

Annons

- Det är ganska få som röker i personalen och det är inte en stor fråga, säger Yngve Filipsson.

Öppen för diskussion

Yngve Filipsson vet att det på skolans intranät Kärnhuset förekommit diskussioner om att elever vill att även personalen ska vara rökfri.

- Jag är öppen för att ta den diskussionen igen. Det har ju blivit en förskjutning i samhället där det blir allt fler rökfria miljöer, det är inte fel att ta upp frågan igen, säger Yngve Filipsson.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons