Annons
Nyheter

Rött försprång när Danmark går till val

Trots ett rejält försprång för det röda blocket när Danmark går till val i dag kan det dröja länge innan det står klart hur nästa regering ska se ut. Huvudorsaken är uppstickaren Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spetsen.
Danmark • Publicerad 1 november 2022
Väljarstödet i procent den 31 oktober enligt Voxmeter.
Väljarstödet i procent den 31 oktober enligt Voxmeter.Foto: Johan Hallnäs/TT
Det kan bli en guldsits för Lars Løkke Rasmussen och Moderaterne.
Det kan bli en guldsits för Lars Løkke Rasmussen och Moderaterne.Foto: Henning Bagger/Ritzau/TT

Räknat i mandat är ställningen mellan röda och blåa blocket 86–74 i den senaste opinionsmätningen från analysinstitutet Voxmeter. Resten, 15 mandat, ser enligt mätningen ut att gå till Moderaterne, som därmed kan få en helt avgörande roll när en ny regering ska bildas.

Det märktes i DR:s valdebatt där Lars Løkke Rasmussen uppvaktades från både vänster och höger. Statsminister Mette Frederiksen (S) deklarerade att hon vill samarbeta med honom i hans största profilfråga, en reformering av sjukvården.

"Gör sig aptitliga"

Annons

– Och jag tror att du och jag, Lars, mycket väl skulle kunna bli eniga om en strukturreform på sjukvårdsområdet, bara vi slår vakt om närheten och inte centraliserar, sade Frederiksen.

Borgerliga Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen å sin sida uppmanade Løkke att "komma hem" till det blåa blocket.

– Både den röda och den blåa sidan gjorde mycket för att göra sig aptitliga för Lars Løkke. Det var inga hårda ord från varken Mette Frederiksen eller Jakob Ellemann, säger den politiska kommentatorn Hans Engell till nyhetsbyrån Ritzau.

Moderaternes uttalade mål är att Danmark ska få en bred regering som bildas över blockgränserna, gärna med en stomme bestående av Moderaterne, Socialdemokratiet och Venstre.

Blankt nej

Även S och Radikale venstre har talat sig varma för en mittenregering. Mette Frederiksen var tydlig i den avslutande partiledardebatten på TV2 i går kväll:

– Jag vet inte hur mandaten kommer att fördelas. Men oavsett hur, så är mitt förslag att få till stånd en bred regering. Det står jag fast vid.

Detta gäller även om det skulle bli egen majoritet för röda blocket, sade hon. Men både Venstre och Det konservative folkeparti ställer sig avvisande till en mittenregering.

Om röda blocket trots allt skulle bilda regering kan processen bli mycket komplicerad. Radikale venstre som ingår i Mette Frederiksens nuvarande regeringsunderlag har nämligen sagt blank nej till att låta Socialdemokratiet fortsätta leda Danmark i en enpartiregering.

S-regeringens planer på ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark är exempel på en fråga med sprängkraft inom röda blocket. Radikale venstres Sofie Carsten Nielsen slog fast att partiet inte kan stötta en regering som går vidare med Rwandaplanerna.

Detsamma gjorde Enhedslistens Mai Villadsen:

Annons

– Vi kan bara inte stötta en regering som vill genomföra den planen, det måste jag bara säga direkt till dig, Mette Frederiksen. Jag måste säga att jag anser att den socialdemokratiska migrationspolitiken har dragit våldsamt till höger.

Fakta: Danska opinionen

Så här uppmättes stödet för Danmarks partier av Voxmeter, när institutet frågade 4 577 danskar den 31 oktober.

Röda blocket:

Socialdemokratiet (24,2 procent)

Socialistisk folkeparti (9,7)

Enhedslisten (6,5)

Radikale venstre (4,4)

Alternativet (3,6)

Frie grønne (0,7)

Blå blocket:

Venstre (14,0)

Det konservative folkeparti (6,1)

Danmarksdemokraterne (6,9)

Liberal alliance (7,7)

Nye borgerlige (4,1)

Dansk folkeparti (2,9)

Kristendemokraterne (0,7)

Övriga:

Moderaterne (8,5)

Felmarginalen beräknas till 1,3 procent för röda och blåa blocket. För de enskilda partierna varierar osäkerheten, men den är i inget fall över 1,1 procent.

Källa: Voxmeter

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons