Annons
Nyheter

Rusande kryptovaluta var en bluff

Kort efter att tv-serien "Squid Game" haft premiär lanserades en kryptovaluta på temat. Kryptovalutan rusade osannolika 230 000 procent på ett par veckor innan den kollapsade, skriver .
Ekonomi • Publicerad 2 november 2021
Turister fotograferar dockan "Younghee" som figurerar i tv-serien "Squid Game", en tv-serie som inspirerade skaparna till kryptovaluta-bluffen Squid. Arkivbild.
Turister fotograferar dockan "Younghee" som figurerar i tv-serien "Squid Game", en tv-serie som inspirerade skaparna till kryptovaluta-bluffen Squid. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man

Kryptovalutan Squid lanserades den 20 oktober som en valuta som gick att använda i ett kommande "Squid Game"-spel som skulle lanseras i november. På bara ett par veckor hade värdet stigit från ören till tiotusentals kronor.

Mitt i den galna rusningen började vissa köpare märka att de inte kunde byta eller sälja kryptovalutan. Varningsflagg restes men den fortsatte handlas. I söndags kväll uppgick det totala värdet på valutan till cirka 20 miljoner kronor.

Annons

Under måndagen kollapsade kryptovalutan helt när det stod klart att skaparna till Squid raderat sina konton på sociala medier och stuckit med pengarna. Utvecklarna kom undan med uppskattningsvis nära 29 miljoner svenska kronor, skriver BBC.

Squid är bara en av tusentals kryptovalutor. Vissa har blivit etablerade och övervakas noga av aktörer på marknaden, medan andra inte har några garantier för dess äkthet eller intentioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons