GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rusning efter renkött

Livsmedel • Publicerad 1 augusti 2022
Många vill äta renkött. Arkivbild.
Många vill äta renkött. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Efterfrågan på renkött är större än tillgången och det börjar bli tomt hos försäljarna, rapporterar SVT Sápmi.

– Ja, vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer, säger Alexander Eliasson i Karesuando vars familj bedrivit renköttsförädling i flera årtionden.

Allra populärast är renskavsprodukter men även suovas och filéer säljer bra.

Förra året gav de minsta slaktvolymerna sedan Sametinget började föra statistik på 1990-talet och i år ser det inte ut att bli mer. Alexander Eliasson förutspår att priserna kommer att öka, men tror inte att det avskräcker kunderna.

– Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.