GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryanair går bättre än väntat

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair redovisar en oväntat stor vinst för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, avslutat i juni.
Bolaget har dock svårt att göra prognoser inför vintersäsongen, då bokningarna görs närmare inför flygresorna nu än före pandemin.
Ekonomi • Publicerad 25 juli 2022
Ryanair klår förväntningarna i kvartalet som avslutades i juni, med en kapacitet på 115 procent av hur det såg ut under samma period 2019 – det vill säga före pandemin. Arkivbild.
Ryanair klår förväntningarna i kvartalet som avslutades i juni, med en kapacitet på 115 procent av hur det såg ut under samma period 2019 – det vill säga före pandemin. Arkivbild.Foto: Arne Dedert DPA/AP/TT

Ryanair redovisar en nettovinst på 170 miljoner euro för kvartalet, vilket kan jämföra med förlusten på 273 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 150 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Omsättningen lyfte rejält, upp till 2,6 miljarder euro från 370,5 miljoner euro ett år tidigare.

Ryanair – som lyft kapaciteten till 115 procent jämfört med motsvarande period 2019 – säger sig se en uppdämd efterfrågan på flygresor, men tillägger att bokningarna fortsätter att göras närmare avresedagen jämfört med hur det såg ut före pandemin. Detta gör att det svårt att göra prognoser för resten av räkenskapsåret, enligt flygbolaget.

Målet är dock inställt på att nå upp till 165 miljoner passagerare under räkenskapsåret, som slutar i mars 2023.

Nyheter om covid-19 och Ukrainakriget avgör hur vintersäsongen utvecklar sig, tror finanschefen Neil Sorahan.

Ryanair har haft mindre problem med trafikstörningar och förseningar till följd av personalbrist än många konkurrenter. Bolaget har också gjort upp med fackliga företrädare om att stoppa planerade lönesänkningar för mer än 80 procent av bolagets piloter och 70 procent av kabinpersonalen. Avtal med resterande personal räknar bolaget med ska bli klart inom kort.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.