Annons
Nyheter

Rydman ny näringsminister i Finland

Finland • Publicerad 5 juli 2023
Finlands premiärminister Petteri Orpo presenterade sin nya regering den 20 juni. Nu har en av ministrarna ersatts.
Finlands premiärminister Petteri Orpo presenterade sin nya regering den 20 juni. Nu har en av ministrarna ersatts.Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Sannfinländarna har utsett Wille Rydman till ny näringsminister i den finländska koalitionsregeringen. Han ersätter Vilhelm Junnila som avgick i fredags efter bara tio dagar på posten sedan det framkommit uppgifter om koppling till högerextrema rörelser.

Rydman säger att han är glad över förtroendet, men att han tar sig an uppgiften med blandade känslor, skriver Svenska Yle.

Annons

– Jag är ganska besviken på situationen kring minister Junnila. Vilhelm är min goda vän och jag skulle gärna ha sett honom fortsätta sitt arbete, säger den nye näringsministern..

Wille Rydman satt fram till juni 2022 i riksdagen för Samlingspartiet men lämnade riksdagsgruppen efter uppgifter i Helsingin Sanomat om att han skulle ha uppträtt opassande mot unga kvinnor. I januari i år lämnade han Samlingspartiet och kandiderade i valet i april för Sannfinländarna som han nu representerar i riksdagen.

Nationalistiska Sannfinländarna har sju av posterna i den nya regeringen. Samlingspartiet har åtta medan Svenska Folkpartiet tilldelats tre ministerposter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons