Annons
Nyheter

Rysk smuggling av vapenteknologi från EU

Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Smugglingsring förser den ryska krigsmakten med vapenteknologi från EU trots sanktioner, rapporterar Financial Times. Arkivbild
Smugglingsring förser den ryska krigsmakten med vapenteknologi från EU trots sanktioner, rapporterar Financial Times. ArkivbildFoto: Alexander Zemlianichenko AP/TT

Ett ryskt nätverk av spioner har möjliggjort rysk import av känslig vapenteknologi från företag i EU, rapporterar tidningen Financial Times. Detta trots det USA-ledda försöket att strypa flödet av utrustning som främjar rysk vapenindustri mot bakgrund av Ukrainakriget.

Det handlar bland annat om maskinverktyg, mikrochipp och ammunition, som Ryssland ska ha kommit över från leverantörer i bland annat Tyskland och Finland, visar tidningens granskning.

Annons

Nätverket kallas Serniya-nätverket efter bolaget Serniya Engineering.

USA:s justitiedepartement har anklagat nätverket för att arbeta för att hantera känsliga upphandlingsbehov för den ryska underrättelsetjänsten FSB. Andra som fått hjälp av nätverket uppges vara försvarskoncernen Rostec, Rysslands försvarsdepartement och Rosatom – som ansvarar för den ryska kärnvapensarsenalen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons