Annons

Vittnesmål motsäger påstådd rysk storattack

Den östortodoxa julefriden i Ukraina var allt annat än lugn trots ryskt löfte om eldupphör.
När eldupphöret upphört hävdade Ryssland att över 600 ukrainska soldater dödats i en attack i Kramatorsk, men enligt vittnen finns inga bevis för att soldater dödats.
Ukraina • Publicerad 8 januari 2023
Tidigare rysk förstörelse i Kramatorsk, den här gången träffades en skola. Arkivbild.
Tidigare rysk förstörelse i Kramatorsk, den här gången träffades en skola. Arkivbild.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Ukraina och västvärlden karakteriserade det av president Vladimir Putin utlysta eldupphöret som cyniskt lurendrejeri.

Brott mot eldupphöret rapporterades av både Ukraina och Ryssland, medan västerländska utrikes- och försvarsdepartement befarade att rysk militär genomförde förstärkningar under de 36 timmarna av utlyst eldupphör.

Annons

Strax före midnatt, lokal tid, och den tidpunkt då eldupphöret fortfarande skulle gälla från rysk sida, hörde AFP:s utsände reporter flera explosioner i garnisonsstaden Kramatorsk.

Rysk militär sade senare att ukrainska styrkor attackerats som ett slags revansch för nyårsnattens anfall mot ryska styrkor i Makijivka.

Julfirande i krigsskuggan

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, sade att omkring 600 ukrainska soldater "eliminerats". I ett uttalande från ryska försvaret sades det senare att samtliga dödats.

Anfallet har inte kommenterats från officiellt ukrainskt håll. Enligt Reuters har de två kaserner Ryssland säger sig ha förstört bara mindre skador. Nyhetsbyråns reportrar på plats såg heller inga tecken på att någon dödats.

Attacken var, om uppgifterna stämmer, den dödligaste i samband med det ortodoxa julfirandet i både Ukraina och Ryssland enligt den julianska kalendern. Men uppgifter om beskjutning, angrepp och strider rapporterades från flera av fronterna i östra Ukraina.

I hårt omstridda Bachmut i Donetsk dödades en civil person av rysk eld och ytterligare åtta skadades, enligt guvernör Pavlo Kyrylenko. I grannregionen Luhansk har hårda strider pågått vid Kreminna, enligt guvernör Serhij Hajdaj.

Begränsad tillgång till el

Samtidigt kunde ukrainare fira jul i landets viktigaste kyrkor, som S:t Sofiakatedralen i Kiev. Där hölls gudstjänsten på ukrainska för första gången på länge, då den östortodoxa kyrkan brutit med det ryska ortodoxa samfundet i Moskva.

Ukrainarnas strömförsörjning ska begränsas. Mellan klockan nio på morgonen och midnatt gäller begränsningar i samtliga regioner och om ett hushåll använder mer än det får så stängs elen av helt, meddelar den ukrainska energimyndigheten Ukrenergo via det sociala nätverket Telegram.

Anledningen är de hårt ansträngda, och till delar förstörda, strömförsörjningsnätet efter höstens och vinterns ryska robot- och drönarattacker mot civila mål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons