Annons
Nyheter

Ryska forskare framställer smittkoppsmedicin

Ryska forskare börjar tillverka en medicin mot smittkoppor.
Ryssland • Publicerad 5 mars 2021
Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Arkivbild.
Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Arkivbild.Foto: Dmitry Astakhov/Sputnik/Kreml via AP/TT

Smittkoppor utrotades officiellt 1980, enligt världshälsoorganisationen WHO. Men vetenskapsmän i Novosibirsk i Sibirien har återupptagit forskningen för att framställa en medicin mot smittkoppor.

Forskarna har avslutat en första klinisk testperiod av läkemedlet med beteckningen nioc-14.

Annons

– Vi ska snarast inleda produktionen av nioc-14, en medicin som kan behandla smittkoppsinfektioner, sade Jelena Bagrjanskaja som är chef för Novosibirsk kemiska institut (NIOC) vid ett möte med ryske premiärministern Michail Misjustin, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Hon förklarade också att institutet måste modernisera sina produktionsanläggningar för att klara av uppgiften.

Anledningen att finna ett läkemedel är att forskare misstänker att smittkoppsinfektioner kan återkomma. Ett skäl härleds till en smittkoppsepidemi i den ryska delrepubliken Jakutien i slutet av 1800-talet. Dödsoffren kunde inte alltid begravas i den hårda permafrostens is, så liken förvarades i iskällare.

Nyligen hittades en sådan begravningsplats, men den kunde isoleras och forskare lyckades säkra smittkoppornas dna, skriver Interfax.

Risken är stor att det finns en mängd sådana källare, som både var begravningsplats och har varit lagringsplats för mat, anser forskare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons