Ryska Sberbank lämnar Europa
Sberbank säger på onsdagsmorgonen att banken under rådande omständigheter lämnar den europeiska marknaden efter att ha pressats av de västerländska sanktionerna, och att banken har sett abnorma valutautflöden, och dessutom sett hot mot anställda.
Sberbank har inte omfattats av de utökade europeiska sanktionerna, men banken påverkas ändå då folk vill ta ut sina pengar i banken.
– Europeiska centralbanken, ECB, har beordrat stängning. Det blev en "bankrun", folk plockade ut för mycket pengar, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Hon förklarar att detta inte har någon större påverkan på Europa, men att så klart ryssar med pengar i banken kan påverkas.
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, är inte på samma linje. Sberbanks tillbakadragande i Europa får liten betydelse för Europa, förklarar han.
Konkursförfarande
Den österrikisk-baserade filialen av banken kommer att inleda ett konkursförfarande efter stora kapitalutflöden. I Kroatien och Slovenien säljs filialerna till lokala banker.
– Sberbank är den överlägset största konsumentbanken i Ryssland. Det här kommer att påverka vanliga ryssars möjligheter att göra banktransaktioner, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
Christina Nyman och Jens Magnusson förklarar dock att i Europa gäller insättningsgarantin, som innebär att bankkunder är garanterade pengar upp till 100 000 euro om en bank skulle gå omkull. Det gäller även Sberbanks europeiska kunder.
Sberbank har undantagits från de utökade sanktionerna eftersom Europa har velat hålla vägar öppna för olje- och gasköp. Frågan är hur det går med det nu.
– Det ska jag låta var osagt. In i det sista har man önskat att det ska gå att betala för olja och gas, säger Esbjörn Lundevall.
Alla tre tror att Sberbanks uttåg ur Europa förmodligen innebär begränsade risker för det svenska och europeiska banksystemet.
Hotar inte bankstabiliteten
– De är för små för det. Det här är bara de europeiska lokala dotterbolagen som nu stängs, säger Christina Nyman.
– Dramatiken är inte jättestor, däremot är det ett intressant exempel på hur sanktioner nu slår, säger Jens Magnusson.