Annons
Nyheter

Försvaret: Avsiktlig rysk kränkning med flyg

Ryskt stridsflyg har kränkt svenskt luftrum i samband med en militärövning på onsdagen, enligt Försvarsmakten.
Flygvapenchef Carl-Johan Edström säger till TT att kränkningen var "en medveten handling".
Försvar • Publicerad 2 mars 2022
De ryska stridsflygplanen fotograferades efter kränkningen.
De ryska stridsflygplanen fotograferades efter kränkningen.Foto: Försvarsmakten

Kränkningen inträffade mitt på dagen i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön. Flygvapenchefen Carl-Johan Edström konstaterar att fyra ryska stridsflygplan rörde sig "någon kilometer" in i svenskt luftrum, och att två svenska stridsflygplan skickades upp för att möta dem.

– Vi såg att de närmade sig svenska territoriet på den östra sidan av Gotland, norrifrån, och då startade vi incidentberedskapsroteln. I samband med att vi var på plats kränktes vårt luftrum och territorium av de ryska flygplanen. Vi var på plats och kunde direkt konstatera att det hade gjorts och säkerställde att det inte kunde hända igen, säger Edström till TT.

"Var tydligt"

Annons

Han beskriver kränkningen som en medveten handling, eftersom piloter i moderna stridsflygplan "vet när man är nära en gräns" tack vare flygplanens avancerade navigationshjälpmedel.

– Det var så tydligt över gränsen att det var en medveten handling skulle jag säga. Jag ser mycket allvarligt på det. Med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen och allt som händer i Ukraina är det ytterst oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida att göra på det här sättet.

De ryska stridsflygplanen av modell SU-27 och SU-24 fotograferades av de två svenska stridsflygplanen. Ärendet har lämnats över till utrikesdepartementet.

– Jag skulle vilja säga att det här visar det som ÖB har gått ut och sagt, att vi måste förbereda oss på ett försämrat säkerhetspolitiskt läge som kommer att råda under lång tid och agera därefter, både som försvarsmakt och som samhälle, säger Edström.

Hultqvist: Mycket allvarligt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver i ett sms till TT att händelsen är mycket allvarlig och kommer att leda till "en tydlig diplomatisk markering".

"Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras", skriver Hultqvist.

"Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt".

"Kan ställa till det"

Försvarsmakten vill inte gå in på detaljer om den exakta tidpunkten när kränkningen ägde rum, eller hur lång tid det tog för de svenska stridsflygplanen att komma till platsen.

ÖB Micael Bydén varnade i tisdags för att incidenter riskerar att leda till mer allvarliga händelser.

– När det är så här känsligt och spänt så kan ett felhandgrepp eller någon som inte riktigt är där och då mentalt ställa till det rätt rejält, sade Bydén till TT.

Fakta: Incidentberedskap

Svenska stridsflygplan står alltid redo att lyfta från en bas någonstans i landet.

Flygvapnets så kallade incidentberedskap sätts in för skarpa uppgifter inom jakt, attack och spaning.

Utöver gränsbevakning och skyddsinsatser kan planen skickas upp för att identifiera och dokumentera aktiviteter i Sveriges närområde, exempelvis militärövningar, flygplan eller fartyg.

Vid sidan om incidentberedskapen finns sensorer och radarstationer runtom i Sverige som konstant bevakar landets land-, sjö- och luftrum.

Vid larm om okänd verksamhet på svenskt territorium är dock jaktflyg det snabbaste sättet att möta en möjlig inkräktare.

Stridsflyget kan ha olika beredskapsgrader beroende på hotbild och läget i närområdet. Vid högsta beredskap sitter piloterna i cockpit redo att starta direkt på order.

Källa: Försvarsmakten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons