GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryska turister i Finland får inte shoppa fritt

Finland • Publicerad 30 juli 2022
Ett köpcenter i Villmanstrand nära den finsk-ryska gränsen. Arkivbild
Ett köpcenter i Villmanstrand nära den finsk-ryska gränsen. ArkivbildFoto: Hannu Rissanen/AP/TT

Västs sanktioner mot Ryssland begränsar ryska turisters möjlighet att shoppa i Finland, rapporterar svenska Yle.

Vid varuhuskedjan Motonets butik i Villmanstrand nära den ryska gränsen har man placerat ut information på ryska om vilka varor som omfattas av sanktionerna. Det gäller bland annat målarfärg och motorolja.

En del kunder har tvingats lämna tillbaka varor till butiken efter att de upplysts om restriktionerna av gränsvakter, skriver tidningen Taloussanomat.

Lyxprodukter, vars värde per produkt överstiger 300 euro, får inte heller föras över gränsen till Ryssland. Hit hör exempelvis kläder, hushållsmaskiner, smycken och elektronik.

Den finländska gränspolitiken har kritiserats sedan gränsen till Ryssland återöppnades i juli, efter lättnader i de ryska coronarestriktionerna. De fyra stora partierna i Finland vill stoppa utfärdandet av turistvisum för ryssar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.