Annons

Zelenskyj efter broexplosion: Molnigt över Krim

Explosionen på bron som förbinder Krim med Ryssland kan inleda en ny fas i Ukrainakriget. President Vladimir Putin beordrar ökade säkerhetsinsatser i det ryskkontrollerade området.
Men den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj använder bildspråk när han berättar om lördagen.
Ukraina • Publicerad 8 oktober 2022
En stor brand härjade tidigare på bron, som även delvis kollapsade. Bilden kommer från den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.Foto: TASS/TT

Sent på lördagen var informationen knapphändig om explosionen i en lastbil på den viktiga bron mellan fastlandet och halvön Krim, illegalt annekterad av Ryssland.

Tre personer dödades i explosionen enligt ryska uppgifter. Både tåg- och biltrafik stoppades helt. Så även båttrafik i närheten av bron. Trafiken kunde återupptas på lördagseftermiddagen.

Annons

Räcken och delar av körbanan såg skadade ut på bilder från bron, liksom delar av den parallella järnvägsbron. Men mycket kring explosionen var höljt i dunkel sent på lördagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj valde att indirekt kommentera utvecklingen med viss sarkasm i ett videomeddelande:

– I dag har varit en bra och mestadels solig dag i vårt territorium. Olyckligtvis har det varit molnigt på Krimhalvön. Det var också varmt.

Motstridiga uppgifter

Direkt efter explosionen publicerade Mykhailo Podoljak, rådgivare till Zelenskyj, en bild på den brinnande bron på Twitter och skrev att "allt olagligt måste förstöras, allt som stulits måste lämnas tillbaka till Ukraina".

Senare under dagen antydde han att attacken kan ha en rysk avsändare.

"Det är värt att notera att lastbilen som exploderade enligt alla indikationer åkte över bron från den ryska sidan. Så den som vill ha svar borde söka i Ryssland", säger han i ett uttalande enligt AFP.

Talmannen i parlamentet på den ockuperade Krimhalvön riktar anklagelser mot Ukraina.

Veniamin Kondratjev, guvernör i ryska Krasnodarregionen, uppger att terrorhotnivån har höjts till två på en tregradig skala i ett distrikt som gränsar till Krimhalvön.

– Säkerhetsåtgärderna kommer att skärpas, bland annat vid inspektioner och kontrollstationer, säger Kondratjev enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Symbol för ockupation

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade ett dekret som bemyndigar säkerhetstjänsten FSB att öka säkerheten kring transporter i området runt halvön, rapporterar Interfax.

Annons

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för Rysslands olagliga ockupation av Krim.

Den byggdes på order av Vladimir Putin och är en viktig transportlänk för militär utrustning till ryska soldater i Ukraina. Fram till dess att Ryssland i samband med invasionskriget ockuperade den norra delen av Azovsjön var det Rysslands enda landväg till Krim.

Fakta: Kertjbron

Kertjbron invigdes i maj 2018 och är Europas längsta bro. Den har setts som ett av president Vladimir Putins stora prestigeprojekt, då den knöt ihop den annekterade Krimhalvön med det ryska fastlandet.

Bron är över 18 kilometer lång och är öppen för både tåg- och biltrafik. Enligt ryska källor passerar 15 000 bilar dagligen.

Byggprojektet kostade 228 miljarder rubel, vilket 2018 motsvarande drygt 30 miljarder kronor. Bron löper från den ryska Krasnodar-regionen till staden Kertj på Krim, över sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön.

Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäset. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons