Annons

Ryska utspel i FN tillbakavisas med kraft

Ryssland anklagar Ukraina och USA för att tillverka biologiska vapen i FN:s säkerhetsråd. Detta dementeras med kraft från USA och Ukraina, som varnar för att Ryssland på detta vis krattar för en egen bioattack.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Rysslands FN-ambassadör Vasliij Nebenzia.
Rysslands FN-ambassadör Vasliij Nebenzia.Foto: FN/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj slår tillbaka mot Rysslands påståenden om tillverkning av biologiska vapen på ukrainsk mark. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj slår tillbaka mot Rysslands påståenden om tillverkning av biologiska vapen på ukrainsk mark. Arkivbild.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

– Det finns inga laboratorier för ukrainska biologiska vapen som stöds av USA. Inte nära Rysslands gränser, eller någonstans, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i FN:s säkerhetsråd.

Fredagens extrainkallade möte hölls på initiativ av Ryssland, efter ryska påståenden om att Ukraina med amerikansk hjälp har hållit på att ta fram biologiska vapen vid en rad ukrainska laboratorier. Påståendena presenterades utan några bevis.

Annons

Rysslands FN-ambassadör Vasliij Nebenzia hävdar ändå att man hittat bevis på ett nätverk av minst 30 biologiska laboratorier som syftar till att odla flera dödliga sjukdomar.

– Ryssland bad säkerhetsrådet om dagens möte i det enda syftet att ljuga och sprida desinformation, sade Thomas-Greenfield under mötet.

"Fullständigt nonsens"

FN:s nedrustningschef Izumi Nakamitsu underströk att man inte känner till något biologiskt vapenprogram i Ukraina och Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward kallade anklagelserna "fullständigt nonsens".

USA har tidigare varnat för att Ryssland kan använda kemiska eller biologiska medel som en del av en "falsk flagg"-operation för att rättfärdiga egna sådana attacker, underströk Thomas-Greenfield.

– Vi är allvarligt bekymrade över att Ryssland planerar att använda kemiska eller biologiska medel mot det ukrainska folket.

Förgiftar motståndare

Vita husets presstalesperson Jen Psaki kallade före säkerhetsrådets möte de ryska anklagelserna för ett "uppenbart trick" och skrev på Twitter att det bara är Ryssland som bryter mot den internationella kemvapenkonventionen och pekade bland annat på förgiftningarna av Vladimir Putins meningsmotståndare, som Aleksej Navalnyj.

USA pekar också på Rysslands stöd till Assad-regimen i Syrien, som bedöms ha använt kemvapen mot sin egen befolkning i inbördeskriget. Ryssland har aktivt försökt tillbakavisa även det.

– De har använt dessa vapen mot sina egna medborgare och de har allra minst uppmuntrat till att de använts i Syrien och på annat håll, så detta är något vi tar på väldigt stort allvar, säger Pentagons presstalesperson John Kirby.

För biologisk forskning

USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland sade vid en utfrågning i kongressen tidigare i veckan att det finns laboratorier för biologisk forskning i Ukraina, men att dessa sysslar med civil smittskyddsforskning.

Sådana laboratorier uppges USA ha varit med och upprätthållit i Östeuropa sedan Sovjetunionens fall, men Nulands uttalande framställdes i Rysslands statsstyrda medier som ett regelrätt erkännande.

Annons

En talesperson inom den ryska militärens förband för skydd mot kemiska och biologiska attacker gick senare ännu längre och anklagade USA och Ukraina för att utveckla vapen som kunde riktas mot enskilda folkgrupper.

Kina tar ryskt parti

Kina som hittills hållit sig till den ryska versionen av krigsförloppet sade vid säkerhetsrådets möte att de ryska uppgifterna borde utredas ordentligt.

– Denna ryska militärinsats har avslöjat hemligheten med amerikanska labb i Ukraina och det är inte något som kan hanteras på något likgiltigt sätt, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian i torsdags.

USA kritiserar Kina för att sprida desinformation till stöd för de ryska påståendena.

"Avkemikalisering?"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lyfter också Rysslands påståenden i ett tal som lades ut på Facebook under natten till fredag. Där frågar han sig syrligt, med referens till Rysslands så kallade "avnazifiering", om det nu är på väg att ske en rysk "avkemikalisering" av Ukraina:

– Med ammoniak? Med fosfor? Vad mer har ni förberett mot oss? Var kommer ni att slå till med kemvapen: vid förlossningssjukhuset i Mariupol, vid kyrkan i Charkiv, vid barnsjukhuset i Ochmadtyt?

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons