GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryskt spionorgan förnekar invasionsplaner

Rysk underrättelsetjänst går till motangrepp mot anklagelser om att landet planerar militärt intåg i Ukraina.
Ukraina hävdar att Ryssland eventuellt förbereder en invasion av östra delarna av landet, bland annat genom militär mobilisering vid gränsen.
Ukraina/Ryssland • Publicerad 22 november 2021
Högkvarteret för ryska underrättelseorganen FSB och SVR i Moskva. Arkivbild.
Högkvarteret för ryska underrättelseorganen FSB och SVR i Moskva. Arkivbild.
Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Men Rysslands underrättelseorgan SVR förnekar planerna på en invasion och förkastar amerikanska utspel om en ökad hotbild vid Ukrainas gräns.

"USA utmålar en skräckinjagande bild med horder av ryska stridsvagnar som ska plöja igenom ukrainska städer, och USA påstår att man har 'tillförlitlig information' om de ryska planerna", skriver underrättelseorganisationen på måndagen.

SVR är det ryska organet som är inriktat på informationsinhämtande i utlandet.

Det ryska utspelet kommer sedan bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken sagt sig vara bekymrad över "ovanliga militära aktiviteter" nära den ryska gränsen till Ukraina.

Även Frankrike och militäralliansen Nato har ventilerat farhågorna offentligt.

Ukraina i sin tur uppger att närmare 100 000 ryska soldater har mobiliserats nära gränsen till konfliktområdena i Ukraina där militanta separatister, med kopplingar till Ryssland, strider mot centralmakten i Kiev.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba anklagade Ryssland att sprida lögner:

– Vi ser en ökning i rysk desinformation, med bland annat anklagelser om att Ukraina planerar en militär attack i (regionen) Donbas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.