Annons

Ryssland skyller bilexplosion på Ukraina

Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom en bilexplosion som uppges ha skadat den framstående Kremlvänlige författaren och ryske nationalisten Zachar Prilepin.
Ukraina • Publicerad 6 maj 2023
Bilden visar en scen från ett videoklipp som den ryska utredningskommittén släppt på lördagen.
Bilden visar en scen från ett videoklipp som den ryska utredningskommittén släppt på lördagen.Foto: Rysslands utredningskommitté/AP/TT

Explosionen uppges ha inträffat i Nizjnij Novgorodregionen, omkring 400 kilometer öster om Moskva, enligt det ryska inrikesdepartementet.

Enligt de ryska uppgifterna ska en annan person ha dödats i explosionen.

Annons

Efter nyheten om explosionen gick Ryssland snabbt ut med att man öppnat en utredning om terrorism. Vidare sade sig inrikesdepartementet ha gripit en misstänkt man.

Nu påstår Rysslands utredningskommitté att mannen, som de nämner vid namn, har erkänt att han agerat enligt den ukrainska säkerhetstjänstens instruktioner.

Strax efter explosionen, och utan bevis, anklagade även det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova Ukraina och västvärlden.

"Washington och Nato matade en annan internationell terroristcell – Kievregimen", skrev hon på Telegram och hävdade att explosionen var "USA:s och Storbritanniens direkta ansvar".

Händelsen inträffar efter att Ryssland rapporterat en rad drönarattacker riktade mot bland annat makthögkvarteret Kreml och oljedepåer i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons