Annons
Nyheter

Rysslandsexpert välkomnar UD:s uppmaning

Utrikesdepartementets uppmaning till svenskar i Ukraina att lämna landet och iaktta stor försiktighet är rimlig med tanke på den mycket allvarliga situationen, enligt Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan.
Ukraina • Publicerad 12 februari 2022
Utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.
Utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Utrikesdepartementet ändrade på lördagseftermiddagen sin uppmaning till svenskar som befinner sig i Ukraina. Från att tidigare ha uppmanat dem att "med kort varsel kunna ändra sina planer" är formuleringen nu att "svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet".

Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarshögskolan, säger att beslutet är rimligt.

Annons

– Tillgängliga underrättelser pekar i en väldigt allvarlig riktning. Det kommer uppgifter från USA om att vi när som helst kan stå inför en ny militär invasion. Det är jättesvårt att ha någon form av säkerhet och trygghet, och kunna förlita sig på att man kan resa ut när ett krig väl har startat, säger Jonsson, som tidigare under dagen riktat kritik mot UD:s ursprungliga uppmaning.

Jonsson förklarar att krig ofta är svåra att förutsäga, och att det inte går att räkna med att det går att lämna landet efter ett krigsutbrott.

– Om det visar sig att man har kallat hem sina medborgare på falska uppgifter, är det värsta som händer att de får lägga två timmar och 1 500 kronor på att flyga tillbaka till Kiev. Det är inte så kul att fastna i ett brinnande krig, säger Jonsson.

Sedan den 25 januari avrådde UD från alla icke-nödvändiga resor till Ukraina, men det ändrades på lördagen till att gälla en avrådan från alla resor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons