Annons
Nyheter

S: Gör det lättare att följa skolpengen

Socialdemokraterna vill göra det lättare att följa hur skolpengen används. Partiet vill även utreda ett förbud mot flytt av skolpengen från kommunen.
Politik • Publicerad 14 juni 2023
Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna. Arkivbild.
Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

– Det här är ett sätt att se till att de skattepengar vi betalar inte läcker iväg: vare sig till vinster, inköp av skolor i andra länder eller i andra kommuner, säger partiledaren Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

För att lättare kunna följa hur skolpengen används vill Socialdemokraterna införa krav på att fristående huvudmän ska redovisa intäkter och kostnader per skola.

Annons

Socialdemokraterna vill även att den utredning som utreder förbud mot vinstuttag i skolan ska fortsätta. Här räcker det inte med vinstbegränsning första åren, enligt partiet.

– Vinstuttagen i skolan är inte bara ett problem bland nystartade skolor, som regeringen och Sverigedemokraterna verkar tro. Utan också ett problem bland skolkoncerner som är väl etablerade sedan länge, säger Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson.

Magdalena Andersson efterlyser också besked från Tidöpartierna angående statsbidragen för 2024 före midsommar.

– Barn och föräldrar förtjänar att veta, vilka lärare kommer tillbaka efter sommaren?

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons