Annons
Nyheter

Så får du elstödet så snabbt som möjligt

Om en vecka börjar elstödet på omkring 17 miljarder kronor betalas ut till landets elabonnenter. För snabba pengar gäller att senast på måndag anmäla sitt konto.
Här är allt du behöver veta:
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2023
Elräkningen för december var extremt hög. Men snart väntas stöd. Arkivbild.
Elräkningen för december var extremt hög. Men snart väntas stöd. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

När får jag pengarna?

Pengarna börjar betalas ut den 20 februari och enligt Försäkringskassan ska de flesta ha fått sina pengar före den 7 mars. Från utbetalningen kan det dröja några dagar innan pengarna hamnar på kontot.

Annons

.

Hur får jag pengarna så snart som möjligt?

Se till att anmäla ett konto på Swedbank senast på måndag (13 februari) så har du gjort ditt för att det ska gå så snabbt som möjligt.

.

Vad händer om jag inte är kund i Swedbank eller anmält konto?

Då kommer pengarna betalas ut ändå, troligen via en avi på posten. Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

.

Hur vet jag hur mycket jag kommer att få?

Stödet beräknas på den förbrukning du haft mellan oktober 2021 och september 2022. För boende i elområde 4 (södra Sverige) betalas 79 öre per kilowattimme, i elområde 3 betalas 50 öre ut per kWh. För norra Sverige betalas inga pengar ut i första vändan.

.

Annons

Om jag flyttat under perioden, vad gäller då?

Stödet betalas ut till den som stod på elavtalet den 17 november 2022. Det kan innebära att personer som betalat dyra elräkningar, men flyttat i början av november, inte kommer att kunna ta del av stödet.

.

Vad gäller för dödsbon?

Regeringen beslutade nyligen att även dödsbon ska kunna få del av elstödet. Det innebär att änkor, änkemän och barn och andra efterlevande kan vara säkra på att få stöd, även om personen som stod på avtalet har avlidit. Undantag görs dock för dödsbon som bedriver näringsverksamhet, de kommer i stället få del av företagsstödet.

.

Elen är ju fortsatt dyr, kommer det mer pengar?

Ja, regeringen har beslutat om ytterligare ett stöd, som då gäller hela landet. Det kommer att baseras på förbrukning under november–december 2022, men beräknas lite annorlunda.

Stödet blir 90 öre per kilowattimme i norra Sverige (elområde 1 och 2), 126 öre för elområde 3 respektive 129 öre för elområde 4. Men stöd ges bara för 80 procent av förbrukningen. (För en kund i område 4 med 1 000 kilowattimmar förbrukade blir ersättningen alltså 1 000x0,8x129 öre=1 032 kronor).

.

Annons

När kan det andra stödet betalas ut?

Det är fortfarande oklart. Regeringen har hittills bara sagt att pengarna kommer "någon gång under våren". Försäkringskassan har ännu inte formellt fått uppdraget att ta hand om utbetalningarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons