Nyheter

Så fick Trump givare att ge mer än de ville

Oavsiktliga veckogivare bidrog i höstas med stora belopp till Donald Trumps presidentvalskampanj.
Återbetalningarna, bland annat till de lurade bidragsgivarna, beräknas hittills uppgå till över en halv miljard kronor, rapporterar tidningen .
USA • Publicerad 4 april 2021
Återbetalningskraven på Trumpkampanjen har skenat i väg uppåt sedan nätformulär med finstilta villkor fick många donatorer att ofrivilligt bli veckogivare. Arkivbild
Återbetalningskraven på Trumpkampanjen har skenat i väg uppåt sedan nätformulär med finstilta villkor fick många donatorer att ofrivilligt bli veckogivare. ArkivbildFoto: Brynn Anderson/AP/TT

Många som bara ville ge ett enstaka bidrag till Trumpkampanjen i höstas missade att kryssa bort förinställda val i webbformuläret. Resultatet av detta misstag var att vad som var avsett att bli en engångsinbetalning upprepades vecka efter vecka.

Som ett räntefritt lån

I praktiken fungerade de oavsiktliga bidragen, som senare betalades tillbaka, som ett gigantiskt räntefritt lån i ett avgörande skede inför valdagen den 3 november, enligt The New York Times.

– Banditer. Jag är pensionär. Jag har inte råd att betala alla de där jäkla pengarna, säger Victor Amelino, en 78-årig militärveteran från Kalifornien, till tidningen.

Han ville bidra med 990 dollar i september, men missade det förinställda valet att bidraget skulle upprepas varje vecka. När han fick stopp på donationerna hade hans bidrag vuxit till nästan 8 000 dollar (motsvarande 70 000 kronor).

Tidningen radar upp ett antal liknande fall, där enstaka inbetalningar upprepats under hösten inför valet.

Kraven skenade uppåt

Återbetalningskraven och bedrägerianmälningarna riktade mot den dåvarande presidentens kampanj har skenat mot bakgrund av de omstridda finansieringsmetoderna.

Under de sista två och en halv månaderna före valet betalade Trumpkampanjen tillbaka pengar till fler än 530 000 bidragsgivare till ett samlat värde på 64,3 miljoner dollar (motsvarande 560 miljoner kronor). Det kan jämföras med 37 000 återbetalningar på sammanlagt 5,6 miljoner dollar som under samma period gjordes av den nuvarande presidenten Joe Bidens kampanj, enligt The New York Times.

Fakta: Ändrade i finstilta villkor

Det var i september som Trumpkampanjen och dess finansieringsbolag Winred ändrade i de webbformulär som bidragsgivare online använde. Plötsligt blev bidragsgivare tvungna att tröska igenom finstilta villkor och där aktivt kryssa bort en förinställd markering i en ruta, för att inte bli veckogivare till kampanjen.

Det var många som missade detta. Detsamma gällde ett förinställt val om att dubbla det angivna bidraget.

Efter valdagen den 3 november fortsatte systemet med veckoinbetalningar, fast då gick pengarna till Save America, den politiska aktionskommitté den dåvarande presidenten startade efter valet.

Källa: The New York Times

Fakta: Ändrade i finstilta villkor

Sammantaget under 2020 återbetalade Trumpkampanjen 10,7 procent av de pengar som samlades in genom finansieringsbolaget Winred, vilket kan jämföras med Bidenkampanjens 2,2 procent.

Problemen med lurade bidragsgivare drabbade även banker och stora kreditkortsföretag. När det var som värst under hösten 2020 var andelen av bedrägerianmälningarna med koppling till Trumpkampanjen uppe i 1-3 procent av det totala antalet ärenden, enligt vissa banker. Detta är enligt bankkällor en exceptionellt stor andel av bedrägerianmälningarna mot bakgrund av hur liten andel av den totala transaktionsvolymen i banksystemet som politiska donationer utgör.

Enligt Jason Miller, talesperson för Trumpkampanjen, återbetalades totalt 122,7 miljoner dollar. Tvister föregick återbetalningarna när det gäller 200 000 transaktioner, värda sammanlagt 19,7 miljoner dollar.

Källa: The New York Times

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.