Annons
Nyheter

Så fixar du en grön oas till balkongsemestern

Svenskarna rekordköper frön och växter som aldrig förr – och i coronatider siktar många på en sommar i trädgården.
Men var ska den som bor i lägenhet ta vägen?
Trädgård • Publicerad 9 maj 2020
Grönkål växer och frodas på balkongen hos Niklas Hjelm.
Grönkål växer och frodas på balkongen hos Niklas Hjelm.Foto: Johan Nilsson/TT
Tomaterna växer högt på balkongen hos Niklas Hjelm från föreningen Hemmaodlat. Svenskarna rekordköper frön och växter som aldrig förr, och i coronatider siktar många på en sommar i trädgården. "Tomater av olika sorter, de älskar värme", säger han.
Tomaterna växer högt på balkongen hos Niklas Hjelm från föreningen Hemmaodlat. Svenskarna rekordköper frön och växter som aldrig förr, och i coronatider siktar många på en sommar i trädgården. "Tomater av olika sorter, de älskar värme", säger han.Foto: Johan Nilsson/TT
Limeträdet växer och frodas på balkongen hos Niklas Hjelm. Men var ska den som bor i lägenhet ta vägen? "Det finns alla möjligheter att odla på balkong och terrass", säger han.
Limeträdet växer och frodas på balkongen hos Niklas Hjelm. Men var ska den som bor i lägenhet ta vägen? "Det finns alla möjligheter att odla på balkong och terrass", säger han.Foto: Johan Nilsson/TT
Hemmaodlat är en förening i Malmö som strävar efter att alla ska lära sig odla grönsaker hemma. Det finns en uppsjö av grödor att välja mellan, säger Niklas Hjelm.
Hemmaodlat är en förening i Malmö som strävar efter att alla ska lära sig odla grönsaker hemma. Det finns en uppsjö av grödor att välja mellan, säger Niklas Hjelm.Foto: Johan Nilsson/TT
Odling fungerar även på en halvskuggig balkong. Tipset för små utrymmen är att också försöka utnyttja all plats som finns.
Odling fungerar även på en halvskuggig balkong. Tipset för små utrymmen är att också försöka utnyttja all plats som finns.Foto: Johan Nilsson/TT

Blir det en sommar i lägenhet – långt ifrån möjligheter till att hyra sommarstuga, komma ut i natur eller njuta av egen prunkande trädgård? Coronaviruset ser ut att förändra våra planer rejält.

Nu när de flesta nu gör sig redo för att stanna hemma vittnar samtidigt flera ledande trädgårdshandlare på nätet om hur försäljning av växter och fröer online har ett rekorduppsving – något TT tidigare rapporterat om.

Annons

Så vad ska den som saknar egen täppa ta sig till?

Ätbart på balkong

Sätt igång att odla och plantera på balkong och terrass. Och satsa på ätbart, tycker Niklas Hjelm från Hemmaodlat, en förening i Malmö som strävar efter att alla ska lära sig odla grönsaker hemma. Det finns en uppsjö av grödor att välja mellan, säger han.

– Tomater av olika sorter, de älskar värme. Och fördelen med balkong och uteplats är att det skyddat, säger han och fortsätter:

– Har man soligt läge så är gurkor och squash också solälskande växter.

Odling fungerar även på en halvskuggig balkong. Tipset för små utrymmen är att också försöka utnyttja all plats som finns.

– Man kan tänka odling på höjden om man har begränsad yta. Få upp ett snöre eller en krok, så växter kan klättra.

Buskar och träd

Bönor och ärtor fungerar fint, och samodla gärna med blommor och annat ätbart i samma kärl. Men skippa rotfrukter, råder Niklas Hjelm.

– Det tar väldigt mycket plats och ger relativt liten avkastning. En potatishink tar stor yta, så skördar man och får 8-9 potatisar och sedan har man bara massa jord kvar.

Den som vill ha det riktigt grönt och trädgårdslikt kan satsa på buskar och träd, tycker Dan Rosenholm – trädgårdsskribent som skrivit flera böcker och driver sajten Trädgård à la Rosenholm. Träd går faktiskt att ha även på liten yta.

– Ja, det är klart det går! Det är det som ger miljö, säger han.

Annons

– Om man skapa lummighet så ska man tänka sig både små träd och buskar och perenner.

Skydda mot kyla

En av favoriterna är klätterväxten klematis, som enligt Dan Rosenholm fungerar utmärkt i rymlig kruka på balkong.

– Klematis är jättebra, de blommar och växer på bra och har förmågan att klara sig över vintern. Och använd gärna en ställning som de kan klättra i.

För balkonger norr om Dalälven kan ungersk syren fungera, medan en japansk lönn trivs bättre längre söderut – om den sköts rätt, understryker Dan Rosenholm.

– Ta stora kärl. Och vill man att växterna ska stå över vintern måste man skydda dem mot kyla, även sådant som är ganska härdigt.

Niklas Hjelm från föreningen Hemmaodlat har till och med ett citrusträd på sin inglasade balkong i Skåne.

– Hemma hos mig har jag ett fint limeträd som övervintrar bra.

Fakta: Buskar och träd för balkong

Här är trädgårdsskribent Dan Rosenholms bästa tips för träd på balkong och uteplats:

Dvärgsyren – köp på stam. Får rund krona och blommar tidigt på våren.

Klematis – fungerar bra i kruka.

Lavendel – då behöver man inte ha så stora krukor. Ska stå torrt och soligt och ska inte ha för mycket näring.

Bergbambu – det blir tropiskt och det funkar, men köp en av de minsta sorterna.

Körsbärsbenved – klarar taskigt klimat och på hösten får den bär som ser ut som blommor.

Prakthäggmispel – innan den blommar bedårande har den fantastisk lövsprickning. Tålig och kommer skapa grönska.

Japansk lönn – om man bor söderut. Ha stor kruka och skydda ordentligt på vintern.

Ungersk syren – bra val för en balkong norr om Dalälven. Sorten Oden lyckas man inte ta död på i första taget, enligt Dan Rosenholm.

Brokbladig rysk kornell – även den bra val för norra delarna av landet. Växten är tålig och härdig.

Källa: Dan Rosenholm

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons