Annons
Nyheter

Så hanterar Europas skolor coronapandemin

Nästa vecka börjar vårterminen för de svenska skoleleverna – på plats i klassrummet eller på distans.
Och distansundervisning är också det som gäller för många elever i övriga Europa under rådande coronakris.
Skolan • Publicerad 6 januari 2021
Distansundervisning gäller för de flesta av eleverna i Europa i rådande coronaläge. Arkivbild.
Distansundervisning gäller för de flesta av eleverna i Europa i rådande coronaläge. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Majoriteten av de brittiska skoleleverna får återigen distansundervisning när terminen börjar kommande vecka. Arkivbild.
Majoriteten av de brittiska skoleleverna får återigen distansundervisning när terminen börjar kommande vecka. Arkivbild.Foto: AP/TT
Två elever i Turin protesterar mot distansundervisningen. Arkivbild.
Två elever i Turin protesterar mot distansundervisningen. Arkivbild.Foto: AP/TT

Folkhälsomyndigheten har än så länge inte utfärdat några allmänna rekommendationer för skolorna inför de kommande vårterminen – vilket på sina håll har skapat oro bland såväl lärare som föräldrar. I övriga Europa är det dock distansundervisning som gäller för många elever – med vissa undantag.

Storbritannien:

Annons

Den brittiske premiärministern Boris Johnson meddelade den 4 januari att landet för tredje gången stänger ned i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset. Beslutet innebär att majoriteten av de brittiska skoleleverna återigen hänvisas till distansundervisning när terminen börjar kommande vecka – med vissa undantag.

Barn med särskilda behov och de vars föräldrar fyller en samhällsbärande funktion får fortfarande gå till skolan. Även de över en miljon barn i Storbritannien som inte har tillgång till en dator undantas beslutet, skriver Guardian.

Den brittiska skolstängningen har också väckt liv i debatten om skillnaderna i villkor vad gäller elevernas förutsättningar att få hjälp med distansstudier – och ett antal av de brittiska mobil- och bredbandsoperatörerna har meddelat att de tar bort sina databegränsningar för att hjälpa barn med sämre förutsättningar att titta på onlinelektioner.

Enligt Boris Johnson hoppas regeringen återigen kunna öppna landets skolor i mitten av februari.

Tyskland:

Den 16 december infördes hårdare nedstängningsregler i Tyskland efter en ökande smittspridning under hösten – och landets myndigheter uppmanade föräldrar att i möjligaste mån hålla sina barn hemma från skolan för att istället få distansundervisning.

Reglerna var då tänkta att gälla fram till den 10 januari, men förlängdes efter ett möte under tisdagen mellan förbundskansler Angela Merkel och landets ministerpresidenter till åtminstone månadsskiftet januari/februari.

Danmark:

I Danmark stängde landets skolor och fritidshem den 21 december och de flesta danska elever kommer efter jullovets slut att få distansundervisning fram till den 17 januari – såvida restriktionerna inte förlängs ytterligare.

Ett antal grupper är undantagna från beslutet, däribland elever med särskilda behov, elever på en "ungdomsskole", ungefär motsvarande yrkesgymnasium – eller elever som ska ta sin examen.

Annons

De danska förskolorna håller dock öppet som vanligt, vilket lett till protester från personalen, skriver DR.

De danska skolorna stängde redan i mars i ett försök att stoppa smittspridningen, och öppnade därefter återigen successivt från och med mitten av april.

Italien:

Varierande besked kring när – och hur – de italienska skolorna återigen kommer att öppna har under hösten fyllt landets medier. Situationen kompliceras av att landet är indelat i olika zoner beroende på smittläge – där reglerna skiljer sig mellan regionerna.

Ett antal regioner beräknas kunna öppna sina skolor den 18 januari, medan andra vill vänta ytterligare en vecka – och undervisningen kommer även fortsättningsvis att till stor del ske på distans.

Distansundervisningen i den italienska skolan har under coronapandemin också blivit en allt hetare fråga – och under parollen "No al Dad" – "Nej till distansundervisning" – har tusentals elever, lärare och föräldrar demonstrerat i de stora italienska städerna under hösten.

Många skolelever har under de senaste månaderna även protesterat genom att placera bord och stolar framför de stängda skolorna för att där följa distansundervisningen – utomhus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons