Annons
Nyheter

Så länge måste du vänta på en passtid

Nästa lediga tid: I sommar.
Det svaret får den som vill boka tid för nytt pass på flera håll i landet. Värst är det i Västsverige där man får vänta till september.
Samhäle • Publicerad 9 mars 2022
Långa väntetider på pass. Arkivbild.
Långa väntetider på pass. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är för närvarande mycket lång väntetid för att förnya sitt pass i nästan hela landet.

För bara ett par veckor sedan kunde väntetiden sträcka sig över sju veckor. Sedan dess har dock bokningarna fyllts på än mer och nu får man i flera län vänta till augusti och till och med september på en ledig tid. Det visar en genomgång som TT har gjort bland landets passexpeditioner.

Annons

– Jag tror att det är en kombination av tre faktorer som gör att vi ser ett ökat tryck på passexpeditionerna. Dels går vi in i en högsäsong, dels har folk inte förnyat sitt pass under pandemin utan man har väntat och sedan har restriktionerna släppt, sade Linda Ahlén, gruppchef på enheten för förvaltningsrätt inom polisen, till TT i februari.

Polisen skriver själva på sin sajt att det är hög belastning på bokningssystemet just nu och att det därför kan gå långsamt för den som ska boka.

Enligt SVT Nyheter Helsingborg är trycket så stort att bokningssystemet till och med kraschar.

– Det är ett extremt högt tryck, jag har aldrig sett något liknande, säger Torben Pedersen, passhandläggare på polisen i Helsingborg, till SVT.

Men det är inte överallt som det är fullt. I Norrbottens län och i Västerbottens län går det att hitta tider redan nu i mars – men de är få. Och passexpeditionernas bemanning och öppettider ses också över för att fler tider ska bli tillgängliga. Öppettiderna varierar mellan olika polisstationer.

– Hittar du inte en tid en dag kan det finnas om du går in igen i morgon. Det finns även bokningsbara tider på andra orter, tipset är att kika på det, har Linda Ahlén tidigare sagt till TT.

Då kan du få en tid för nytt pass

Blekinge län: Augusti.

Dalarnas län: Juni, enstaka tider i maj.

Gotlands län: Maj.

Gävleborgs län: Maj/juni.

Hallands län: September.

Jämtlands län: April.

Jönköpings län: Augusti.

Kalmar län: Juli.

Kronobergs län: Augusti.

Norrbottens län: Mars/april.

Skånes län: Augusti.

Stockholms län: Juni/juli.

Södermanlands län: Juni.

Uppsala län: Juni.

Värmlands län: Juni/juli.

Västerbottens län: Mars/april (Umeå först i maj).

Västernorrland: Maj/juni.

Västmanland: Juni.

Västra Götalands län: September, enstaka tider i augusti.

Örebro län: Juli.

Östergötlands län: Augusti.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons