Annons
Nyheter

Så ska EU stoppa korruption: "Dödar demokratin"

Hårdare straff och bättre polissamarbete ska bekämpa korruptionen inom EU. Och utanför.
– Jag vill jämföra korruptionen med cancer, varnar EU-kommissionären Vera Jourová.
EU • Publicerad 3 maj 2023
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivbild.
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivbild.Foto: Yves Herman/AP/TT

Med en hel rad nya förslag hoppas EU-kommissionen kunna stärka sitt antikorruptionsarbete. Bland annat handlar det om att få EU-länderna att gå med på ett nytt sanktionssystem, där korrupta personer och organisationer över hela världen ska kunna få sina eventuella EU-tillgångar frysta och vägras inresa till unionen.

– Det här antikorruptionspaketet visar att vi är fast beslutna att bekämpa korruption både hemma över hela världen, säger utrikeschefen Josep Borrell på en presskonferens i Bryssel.

"Dödar demokrati"

Annons

Kollegan Vera Jourová, ansvarig för värderingar och öppenhet, jämför med hanteringen av cancer.

– Korruptionen dödar vår demokrati, vår tilltro till demokratiska institutioner, säger hon.

Inom EU föreslås därför att betydligt fler brott än bara mutor ska bli så kallade EU-brott och därmed öka samordningen och kraven när det gäller utredning och bestraffning.

Inrikeskommissionär Ylva Johansson ser korruptionskampen som helt nödvändig när det gäller att bekämpa organiserad brottslighet och skjutningar och sprängningar i exempelvis Sverige.

– För att vara ärlig tror jag att vi ibland är naiva när det gäller korruption och hur vanligt det är, på alla nivåer, säger Johansson på en pressträff med TT och andra nyhetsbyråer.

Dags för Sverige?

Bland annat trycker hon nu på för att även Sverige ska ansluta sig till Eppo-samarbetet kring en gemensam EU-åklagare, som framför allt granskar korruption.

– Sverige borde verkligen ansluta sig till Eppo. Det är en väldigt bra idé som skulle gynna både Sverige och resten av EU, säger Johansson i Bryssel.

Eppo skapades 2017 och samlar 22 av 27 EU-länder. Utöver Sverige står tills vidare även Ungern, Polen, Danmark och Irland utanför.

Fakta: EU och korruptionen

EU-undersökningar har nyligen visat 68 procent av de tillfrågade anser att korruptionen är ett stort problem i deras länder. 50 procent av företagen tycker inte att polis och åklagare klarar av att hantera problemet.

Utöver mutbrott vill EU-kommissionen därför definiera bland annat förskingring, handel med inflytande, utnyttjande av maktställning och hindrande av rättvisan som EU-brott. Ett EU-nätverk mot korruption ska också skapas för att exempelvis peka ut särskilda riskområden.

Därtill föreslås ett nytt sanktionsramverk för att kunna straffa korrupta personer, företag och organisationer över hela världen.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons