Annons
Nyheter

Så ska Gävlebocken skyddas

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Kan en 13 meter hög bock i halm verkligen skyddas från att tändas på?
Högtid • Publicerad 8 december 2017

Svaret är både ja och nej.

– Ett år valde man att brandskyddsmåla bocken och då brann den inte. Ens spontana reaktion är ju att så svårt kan det inte vara att få den att stå kvar. Men det kanske det är för att den brinner så ofta, säger Robert Petersen, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar.

Annons

– Vi har provat flamskydd några gånger, men den har även brunnit med medlet på, så det har inte varit helt säkert. Den ser ut lite grann som en blöt hund med flamskyddsmedlet på och vi vill ju att den ska se ut som den traditionella julbocken med den fluffiga halmen, svarar Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson.

Det finns även fler aspekter att ta hänsyn till, påpekar Maria Wallberg. Medlet är inte bra för miljön och det finns även hälsorisker för bockbyggarna som ska stå där de drygt 1 000 timmar som det tar att sätta upp bocken.

Det finns flera sätt att skydda Gävles berömda bock. Antingen kan man se till att branden snabbs släcks genom att installera sprinklersystem, eller genom impregnering eller med brandskyddsfärg.

– En kombination vore förstås det optimala, konstaterar Robert Petersen.

Samtidigt går alla skydd att sabotera. Finns det sprinklersystem kan de sättas för, häller man bensin på halm och tänder på kommer det till slut att börja brinna, trots flamskyddsmedel och brandskyddsfärg.

Maria Wallberg vill inte gå in på detaljer på hur bocken skyddas, men i år omgärdas den av både övervakningskameror och ett dubbelt så högt gärdsgårdsstaket än tidigare.

Men att det trots allt ändå skulle gynna Gävles turistnäring att bocken brinner tillbakavisar Maria Wallberg bestämt:

– Vi hävdar att det är tvärtom. Det skulle betyda mycket mer för Gävleborna att få uppleva bocken på plats ända tills vi plockar ner honom den 2 januari.

Ella Sundström/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons