Annons
Nyheter

Så ska unga hindras från att återfalla i brott

En statlig utredning föreslår fängelse i stället för särskilda ungdomshem för ungdomar som begår allvarliga brott. För att minska återfallen krävs dock omfattande satsningar på utslussningen, skriver Tove Pettersson, professor i kriminologi, på DN Debatt.
Brott • Publicerad 19 september 2023
För att minska återfallen krävs satsningar på utslussningen av barn som dömts till straff för allvarliga brott. Arkivbild.
För att minska återfallen krävs satsningar på utslussningen av barn som dömts till straff för allvarliga brott. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Den utredning som i augusti överlämnades till regering­en föreslår genomgripande förändringar i bestraffningen av barn som begår allvarliga brott. Barn ska kunna dömas till fängelsestraff som avtjänas på särskilda ungdomsavdelningar vid vanliga fängelser.

Det är i en ny ESO-rapport (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) som Tove Pettersson lyfter betydelsen av en fungerande utslussningsverksamhet.

Annons

"Oavsett vilken myndighet som ansvarar för påföljden, Sis eller Kriminalvården, krävs det större samverkan med socialtjänsten i utslussningen", skriver Pettersson och nämner tre betydande behov:

1. En vardaglig sysselsättning (skola eller arbete). 2. En kontaktperson. 3. För många ett boende på en annan ort efter fri­givningen.

Enligt rapporten visar en trend att utslussningen minskat över tid. Färre skrivs ut från en öppen avdelning vilket sannolikt hör samman med ett ökat tryck på säkerhetsfrågor efter flera incidenter med rymningar.

"Detta har lett till att även unga med låg risk för rymning har fått sämre hjälp vid utslussning, eftersom denna anpassats till en mindre grupp med hög risk", skriver Tove Pettersson.

Kontakten med socialtjänsten tycks dessutom försvåras i de fall där den dömda blir myndig och fyller 18 år under strafftiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons