Annons
Nyheter

Så skilde vi oss under pandemin

Många befarade att antalet skilsmässor skulle öka lavinartat när pandemin och dess restriktioner satte relationer på prov. Men när 2020 nu summerats så verkar separationslavinen ha uteblivit.
Samhälle • Publicerad 9 januari 2021
Pandemirestriktioner tvingade många makar att tillbringa mer tid med varandra vid till exempel hemarbete. Men någon stor ökning av separationer blev det trots allt inte. Arkivbild.
Pandemirestriktioner tvingade många makar att tillbringa mer tid med varandra vid till exempel hemarbete. Men någon stor ökning av separationer blev det trots allt inte. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under 2019 inkom 31 625 ansökningar om äktenskapsskillnad till Sveriges domstolar. Det mörka pandemiåret ökade antalet ansökningar till 31 651, enligt statistik från Domstolsverket.

Det är en ökning med blott 26 ansökningar, trots farhågorna om att hemmasittande och ekonomisk oro skulle få många relationer att knaka i fogarna.

Annons

De flesta ansökningarna, 22 541 stycken, var gemensamma och 9 110 var ansökningar som gjordes genom stämning, det vill säga där parterna inte varit överens om att skiljas.

De gemensamma ansökningarna ökade 2020 jämfört med 2019 medan antalet som ansökte genom stämning minskade.

Antalet ansökningar om äktenskapsskillnad minskade vid 27 av Sveriges totalt 48 tingsrätter. Resten såg en ökning, utom Värmlands tingsrätt som noterade 712 ansökningar vilket var exakt lika många som 2019.

Vid Norrtälje tingsrätt ökade antalet skilsmässoansökningar med 16 procent – från 160 år 2019 till 186 under pandemiåret, vilket var mest i landet.

Vid Stockholms tingsrätt var ökningen 14 procent, från 2 046 ansökningar 2019 till 2 332 i fjol.

Bäst på att hålla ihop under pandemin verkar gotlänningarna vara. Tingsrätten där såg en minskning på 18,5 procent av ansökningar om äktenskapsskillnad. 2019 ville 135 par skilja sig på ön medans endast 110 par valde att gå skilda vägar det gångna året.

Även vid Ångermanlands tingsrätt syntes en minskning av ansökningarna från 336 år 2019 till 279 i fjol, vilket är en minskning med 17,7 procent.

Fakta: Skilsmässa

Reglerna om skilsmässa bygger på principen att om någon vill skilja sig ska domstolen respektera det. Därför behöver det aldrig anges några särskilda skäl till varför någon vill skilja dig.

Den som vill skilja sig ska vända sig till tingsrätten. I vissa fall ska paret ha betänketid innan skilsmässan kan genomföras.

Om paret är överens kan de ansöka gemensamt om skilsmässa. Då går tingsrättens handläggning snabbare.

Om paret inte är överens kan den ena parten själv ansöka om skilsmässa. Det kallas att ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad.

När ansökan inkommit får den andra parten möjlighet att yttra sig. Om bara den ena vill skiljas beslutar tingsrätten som huvudregel om betänketid. Om paret däremot inte har bott tillsammans de senaste två åren kan de skilja sig utan betänketid.

Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Källa: Sveriges domstolar

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons