GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
Politik • Publicerad 24 juni 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte på C:s och V:s inviter. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte på C:s och V:s inviter. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Regeringen och Centern uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

L:s partistyrelse sitter på eftermiddagen i möte om regeringsfrågan, erfar DN. Ledamöterna kallades in sedan Sabuni upprepat partiledningens budskap om att man inte är beredd att förhandla om ett nytt januariavtal. Det är första gången partistyrelsen kallas in efter förtroendeomröstningen i måndags.

Löfven ger inte upp

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter uppmana de inblandade att fundera kring alternativ och förslag över midsommar. På frågan från TT om vad det innebär att Liberalerna avvisar inviten, säger han:

– Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, säger Löfven när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

– Låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro. Men de politiskt ansvariga måste fundera "vad gör vi för att undvika politisk oro efter" (läs: midsommar), säger Löfven.

Han säger att han har till måndag på sig, för egen del.

– Vi har till måndag på oss att fundera på om vi vill ha extraval eller inte, säger han.

MP vill förhandla vidare

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tycker det är "anmärkningsvärt" att ett parti som kallar sig liberaler hellre förhandlar med Sverigedemokraterna.

I övrigt resonerar hon ungefär som statsministern. Hon är redo förhandla hela helgen fram till på måndag. Hon upprepar sin önskan om ett juniavtal, ett omförhandlat januariavtal med samma partier. Även utan Liberalerna konstaterar hon att Stefan Löfven har ett knappt stöd som statsminister i riksdagen.

TT: Tror du det blir extraval nu?

– Det vet jag inte, det beror på om det går att hitta en lösning eller inte, säger Stenevi, som säger sig vara redo för ett extraval om det blir så.

Talmansrundor

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven, då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

"Ingen överraskning"

Strax efter att riksdagen i måndags riktade misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, gav Sabuni beskedet att man anser att januariavtalet fallit.

TT: Kom det som en överraskning för Löfven och Lööf?

– Nej, självklart inte. De visste mycket väl vad som gäller om regeringen faller. Det var ingen överraskning för dem. De var väl informerade i god tid och innan vi överhuvudtaget påbörjade förhandlingarna, säger Sabuni.

– Direkt efter kravet från V så visste de, beroende på utgång vad det skulle innebära för Liberalerna, utifrån de beslut vi fattat de senaste månaderna.

TT: Är ni oroliga för att det ska bli extraval i stället för talmansrundor?

– Jag skulle inte säga orolig. Vi önskar inget extraval. Eftersom jag hör flera säga samma sak, så tycker jag att lösningen borde vara talmansrundor, säger Sabuni.

– Vill Stefan Löfven utlysa ett extraval, så förbereder vi oss för det. I så fall ses vi i en valrörelse, men är man seriös med att man inte önskar extraval i Sverige i det läge vi befinner oss i, då tycker jag att vi i en talmansrunda kan lösa detta.

"Goda förutsättningar"

Sabuni uppger att L gjort sitt yttersta den gångna veckan för att undvika en politisk kris, men hon tror att den nu ändå kan lösas.

– Det finns goda förutsättningar att få till en borgerlig regering, säger Sabuni.

Enligt henne har L bättre förutsättningar att få igenom sänkt skatt, skolreformer och åtgärder för en bättre integration i ett borgerligt samarbete.

– Nu är det dags för andra att ta ansvar och göra sina val. Det finns goda chanser att få till en borgerlig regering i en talmansrunda om C väljer det, eller också att få en S-regering med stöd från V, nu när C börjat hörsamma och prata med V.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer