Annons
Nyheter

Sabuni om SD-besked: Det blev en pannkaka

I en DN-intervju öppnar L-ledaren Nyamko Sabuni för att släppa fram en regering där SD ingår. Tvärtemot tidigare partibeslut.
Efter intern kritik, ber nu Sabuni om ursäkt.
Politik • Publicerad 3 februari 2022
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) ber om ursäkt för SD-uttalande. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

”Vänner! Intervjun i DN blev inte bra. Det blev en pannkaka rent ut sagt. Jag lät mig själv förledas i att spekulera i flera led i regeringsfrågan och svaret skulle självklart vara NEJ hela vägen. Mitt misstag. Mitt ansvar. Jag ska göra mitt bästa för att återupprätta förtroendet för vårt landsmötesbeslut. Med hopp om stöd i detta arbete, Nyamko” skriver L-ledaren i ett sms till partistyrelsen enligt uppgifter till Aftonbladet.

Frågan om relationen till Sverigedemokraterna har splittrat Liberalerna under flera år. Och den är fortfarande sårig.

Kritiserat svar

Annons

När Nyamko Sabuni i DN-intervjun inte längre vill lova att partiet ska stoppa en regering där Sverigedemokraterna ingår blir det därför reaktioner.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, säger hon i intervjun.

Liberalernas högsta beslutande organ, landsmötet, beslutade i höstas att partiet ska sikta på att sitta med i en borgerlig regering efter valet. L ska i en sådan regering kunna söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier, inklusive SD.

Däremot är det uteslutet för L att medverka till att SD får sitta med i en regering.

När TT pratar med liberaler på olika nivåer tycker de att det var olyckligt, eller till och med klantigt, av partiledaren att uttrycka sig som hon gjorde i intervjun. Men de flesta tycker att saken är utagerad i och med att hon pudlade så ordentligt, oavsett vad de tycker i själva sakfrågan. Det gynnar inte partiet att strida om detta nu.

Ingen annan kandidat

– Grundproblemet är att de som inte tyckte om beslutet från början, är väl medvetna om att de inte är i majoritet. Och det finns ingen person som ställer sig upp och säger att jag är beredd att ta över. Dessutom är det ont om tid fram till valet, säger en person.

– Skulle vi ha bytt partiledare skulle någon ha stigit fram i höstas, men det var det ingen som gjorde.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro har kämpat för att få en tuffare, illröd linje mot SD. Hon tycker att det är bra att Sabuni nu backar från svaret i intervjun.

– Det var jättebra och väldigt nödvändigt av henne att förtydliga att L inte ska medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår, säger Karin Karlsbro.

– Vi har ett landsmötesbeslut på detta. Vår position är kristallklar. Det finns inget utrymme för mer tolkningar.

Skört läge

Annons

Någon lyfter fram att otydligheten skapar oro i leden, vilket är olyckligt just som kampanjarbetarna ska peppas inför valet. En annan person konstaterar att L har ett tufft läge opinionsmässigt och då behövs klara besked.

– Om man har ett stabilt läge kan man kanske tillåta sig att vara mer yvig, men när vi har ett så här skört läge och lite balanserar på en lina, då måste man vara väldigt tydlig, säger hen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons