Annons
Nyheter

Sameby stämmer staten

Det råder en mångårig konflikt kring betet för samebyn Ruvhten Sijtes renar. Nu stämmer samebyn staten, skriver .
Rennäring • Publicerad 12 mars 2021
Konflikten kring renbetet har rötter långt bak i tiden. Arkivbild.
Konflikten kring renbetet har rötter långt bak i tiden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Konflikten kring betesmarken har sin grund i renbeteskonventionen 1972 då samebyn blev av med ungefär hälften av sina året runt-marker. För att kompensera för det slöts ett avtal med markägare där staten i praktiken betalade hyra för marken fram till år 2000.

När ett nytt avtal tecknades togs pengarna från Samefonden, som administreras av Sametinget, och länsstyrelsen skötte utbetalningarna. Men pengarna tog slut och samebyn kunde inte betala.

Annons

2019 sades avtalet upp och förra sommaren drog ett antal markägare samebyn inför rätta för att få ut obetalda markavgifter.

Det rör sig alltså om två rättsprocesser, en där markägarna stämmer samebyn och en där samebyn nu stämmer staten. Ruvhten Sijte vill att staten täcker det krav som markägarna ställt på dem.

Marcus Renberg, samebyns ordförande, hoppas också att man kan hitta en långsiktig lösning på arrendet.

– För vår del handlar det om vi ska kunna bedriva renskötsel eller inte. Om vi inte löser detta så ryms det bara mellan 1 000 och 1 500 renar på de marker vi får använda. Ingen kan leva på det, säger han till ltz.se.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons