Annons
Nyheter

Samma påföljd för dömd Knutbypastor

Brott • Publicerad 7 maj 2020
Illustration från rättegången i Uppsala tingsrätten mot de före detta Knutbypastorerna. Arkivbild.Foto: Ingela Landström/TT

Det blir ingen ändrad påföljd för tidigare Knutbypastorn Peter Gembäck, som fällts för misshandel och olaga tvång mot en tidigare församlingsmedlem, rapporterar UNT.

Gembäck dömdes av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom och 80 dagsböter, men överklagade till Svea hovrätt då han ville slippa bötesstraffet. Detta motiverade han med att han 2017 frivilligt anmälde sig själv till polisen.

Annons

Hovrätten går dock inte på hans linje, utan anser att tingsrätten i sitt val av påföljd redan tagit tillräcklig hänsyn till Gembäcks agerande, skriver tidningen.

Förutom Gembäck dömdes också två andra pastorer för brott mot tidigare medlemmar av den omtalade Knutbyförsamlingen. En av dessa är Åsa Waldau som fälldes för åtta misshandelsfall. Den tredje pastorn dömdes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning då han utfört olika sexuella handlingar med en då 17-årig flicka inom församlingen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons