Annons
Nyheter

Färre byggstarter i år och 2023

En avvaktande bostadsmarknad får bygg- och fastighetsbranschen att bromsa in.
Men enligt JM:s vd Johan Skoglund kan köpare och säljare snart mötas på en ny marknad.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2022
Byggbolaget JM har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Byggbolaget JM har släppt delårssiffror. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Bygg- och fastighetsbolaget JM redovisar en vinst före skatt på 418 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 594 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Analytikernas snittprognos låg på 490 miljoner, enligt Bloombergs sammanställning.

Nöjd med resultatet

Annons

En stor anledning till att resultatet för första halvåret 2022 är lägre än förra året är att JM under 2021 sålde av flera hyresfastigheter, vilket man inte gjort detta år, säger vd:n.

– Trots att vi inte når förväntningarna så är jag i alla fall nöjd med resultatet, i vår pågående verksamhet rullar det på som för ett år sedan, säger Johan Skoglund.

I rapporten tar dock bolaget upp ett antal utmaningar. Inflationen och räntehöjningarna får efterfrågan på bostadsmarknaden att backa tillbaka och Rysslands invasionskrig i Ukraina påverkar leveranser och råvarukostnader.

– Det har varit lite leveransproblem med parkett, det har blivit högre timmer- och stålpriser, så vi har märkt av en kostnadsinflation både i Sverige och Norge, säger Skoglund.

Nya projekt får därför en högre kostnadsbild, enligt vd:n, i Sverige har denna ökat med mellan sex och sju procent jämfört med 2021.

– Däremot hör vi från våra underleverantörer att en del råvarupriser kan gå ner till hösten, säger han.

Avvaktande bostadsmarknad

På grund av den höga inflationen och de stigande räntorna har efterfrågan på bostadsmarknaden sedan i maj varit avvaktande, främst i Stockholm, säger Skoglund.

På den svenska marknaden kommer byggstarterna bli färre, fortsätter han.

– Det kommer vara färre byggstarter från 2022, även in i 2023.

Samtidigt finns ett underliggande behov av nyproducerade bostäder och byggandet är generellt sett lågt, säger vd:n, vilket ger byggmarknaden förutsättningar att återhämta sig snabbare.

Annons

Enligt Skoglund kommer efterfrågan på bostadsmarknaden vara fortsatt avvaktande under sommaren och hösten. Sen är det möjligt att köpare och säljare kan mötas.

– Det nya marknadsläget ser vi kanske 2023, säger han.

Bygga i mindre etapper

Hittills har JM inte sett att köpare tvingas dra sig ur köp av nyproduktioner som de bokat, på grund av ökade bostadskostnader.

– Men det är klart att risken finns, säger Skoglund.

För att ta sig an den vacklande efterfrågan och ökade kostnaderna kommer JM antagligen att bygga nyproduktion i mindre etapper, säger vd:n.

Innan byggstart vill bolaget att mellan 30 till 50 procent av bostäderna är bokade av köpare.

– Vi kanske bygger i lite mindre etapper. Istället för 100 lägenheter i en etapp kanske vi har 40 stycken exempelvis, säger Skoglund.

Mindre yta kan efterfrågas igen

Under pandemin ökade efterfrågan på större lägenheter och villor, då fler vistades mer hemma. Nu när inflationen ligger högre än normalt och räntorna stiger kan detta möjligtvis komma att förändras, säger vd:n.

– Hushållen har lite knappare resurser och då kanske man går ner i yta igen.

– Det kanske blir fler yteffektiva lägenheter som efterfrågas framåt, men det vet vi inte än, fortsätter Johan Skoglund.

Delsårsresultat JM

Under andra kvartalet 2022 gjorde JM en vinst före skatt på 418 miljoner kronor. Under samma period förra året gjordes en vinst på 549 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick under kvartalet till 3 790 miljoner kronor, förväntningarna låg på drygt 4 miljarder.

Antal sålda bostäder uppgick till 732 under perioden och antalet produktionsstarter landande på 719.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons