Annons
Nyheter

Samtalsforskarens tips: Sluta snacka i tid

Hälften av alla samtal pågår betydligt längre än vad någon av de inblandade egentligen önskar, enligt en ny studie av kallprat.
Psykologi • Publicerad 14 mars 2021
Endast 2 procent av alla samtal andas när bägge två tycker det är dags, enligt en ny studie. Arkivbild.
Endast 2 procent av alla samtal andas när bägge två tycker det är dags, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

– Vad du än tror att den andra personen vill så har du förmodligen fel, så det är lika bra att avrunda samtalet första gången det känns lämpligt, för det är bättre att önska sig mer än mindre, säger psykologiforskaren Adam Mastroianni vid Harvard University i USA till tidskriften Scientific American.

Tillsammans med kollegor har han studerat samtal mellan 252 slumpvis sammanförda främlingar, som fick den enda instruktionen att prata om vad som helst i upp till 45 minuter. Efteråt fick personerna svara på om de hade önskat prata längre eller kortare tid – och gissa hur länge deras samtalspartner hade velat att samtalet skulle pågå.

Annons

Resultatet, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS, visar att endast 2 procent av samtalen slutade när bägge personerna tyckte att det var dags, och endast 30 procent av samtalen slutade när en av personerna ville. Ungefär hälften av alla konversationer blev upp till två gånger längre än vad någon av de inblandade önskade.

Förmågan att bedöma hur länge samtalspartnern ville fortsätta prata visade sig slå fel med ungefär 64 procent.

Men alla samtal levde inte på konstgjord andning – i 10 procent av fallen ville bägge personerna att konversationen skulle ha pågått längre än vad den gjorde.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons