Sänkt skatt – för sju miljoner svenskar
– Det skapar både frihet och rättvisa och bidrar till viktiga steg framåt för att bidra till en ekonomisk nystart, sade Centerpartiets ledare Annie Lööf, på en presskonferens där bara hon och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni deltog.
– För 2021 handlar det om en skattesänkning på 1 500 kronor per år för någon som jobbar heltid, säger Lööf.
Även välavlönade
Det beloppet får alla som har minst 240 000 om året i förvärvsinkomst, även de som tjänar mycket mer än så. För inkomster mellan 40 000 kronor per år och 240 000 stiger reduktionen från något hundratal kronor upp till som mest 1 500 kronor.
Januaripartierna har också gjort upp om att skatt på arbete ska sänkas med fem miljarder kronor under två år, vilket gör att skattesänkningen 2021 uppgår till totalt 13,5 miljarder.
– Exakt utformning får vi återkomma till, framhöll Nyamko Sabuni.
Detta förslag ska nu gå ut på remiss.
Coronabonus
Finansminister Magdalena Andersson försvarar skattesänkningarna. De är en del av den gröna skatteväxlingen, där höjda miljöskatter ska bytas mot sänkta inkomstskatter. Och sedan finns en "coronabonus" med, enligt henne.
– Den går på arbetsinkomster mot bakgrund av att många arbetstagare fått högre kostnader i samband med coronapandemin, säger hon till TT.
Planen är att betala ut en klumpsumma för skattesänkningen på arbete till midsommar 2022, för att därefter betala ut detta månadsvis året ut, enligt Lööf och Sabuni.
Därefter ska skattesänkningen på arbete omvandlas till att gälla förvärvsinkomster och till 2023 ska skattesänkningen samtidigt utökas till 17 miljarder kronor.
Till 2023 ska skattesänkningen vid fullt genomslag ge 3 000 kronor per år eller 250 kronor per månad.
– Det här är skattesänkningar som Liberalerna och Centerpartiet har drivit på för, säger Annie Lööf.
Bra men fel
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att det är bra med skattesänkningar men är missnöjd med hur det görs.
– Det urholkar arbetslinjen eftersom man sänker även för dem som inte jobbar och det gör de permanent. När vi nu gått in i den här krisen med en av Europas högsta arbetslöshet, då ska man inte försvaga arbetslinjen under krisen utan passa på att förstärka den, säger hon till TT.
Hennes KD-kollega Jakob Forssmed håller med:
– Det är bra att människor med små marginaler får lättnader och förbättringar, men problemet är att drivkrafterna till arbete försvagas om två år. När arbetsmarknaden återvänder så urholkas drivkraften till arbete, det är väldigt dåligt på sikt, säger han.