Annons
Nyheter

Sänkta skatter röd tråd i M:s budgetförslag

Moderaterna satsar uppemot 25 miljarder på sänkt skatt nästa år i sitt alternativ till regeringens budget. Huvudnumret är ett sjätte jobbskatteavdrag, som i kombination med stramare a-kassa och sjukförsäkring kan ge 70 000 fler jobb på sikt, enligt M.
Budget • Publicerad 5 oktober 2017

– Hela budgeten har ett jobbfokus, säger Moderaternas nya ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson när hon tillsammans med den likaledes nye partiledaren Ulf Kristersson presenterar partiets budgetförslag.

Den största posten är sänkta skatter, där ett nytt jobbskatteavdrag motsvarar närmare 22 miljarder kronor.

Annons

– Vi vet att sysselsättningen ökar kraftigt om man sänker skatten på inkomst, särskilt låga inkomster, motiverar Svantesson att M fortsätter på den inslagna vägen med ytterligare jobbskatteavdrag.

För en städare innebär förslaget en skattesänkning på nästan 400 kronor i månaden och för en bussförare blir sänkningen närmare 500 kronor, enligt M:s beräkningar.

Partiet satsar också på att höja den så kallade brytpunkten, vilket innebär att färre får betala statlig skatt. Den reformen kostar 2 miljarder 2018 och växer till 6 miljarder 2020.

M sänker också skatten för personer över 64 år som arbetar, vilket kostar runt 2,6 miljarder för statskassan.

– Här finns den största skattereformen sedan 2007, den största bidragsreformen sedan 1980 och den största satsningen på statens grundläggande funktioner på 20 år, säger Kristersson.

För att betala skattesänkningar, satsningar på försvar, rättsväsende och vård säger M nej till 28 miljarder av de utgiftsförslag som regeringen föreslår. M säger dock ja till regeringens förslag om höjt barnbidrag.

Moderaterna vill även höja momsen på mat från 12 till 14 procent, något som ska ge 3,3 miljarder.

Partiet vill ha stora besparningar på arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner och "ineffektiv miljöpolitik".

– Är det något område där jag med frimodighet kan säga att det lätt går att spara är det arbetsmarknadspolitiken, säger Elisabeth Svantesson.

Men förslagen finansieras också med något som M rubricerar "bidragsreform" på totalt 9,9 miljarder. Det handlar bland annat om kortare a-kasseersättning och hårdare krav på arbetslösa och sjukskrivna att återgå i arbete. Partiet räknar med att det kan leda till att ytterligare 24 000 personer kommer i arbete.

Annons

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons